Wegański sernik na zimno

Przez Izabela

Zapraszam na wegański, bezglutenowy sernik warstwowy. Na daktylowym spodzie serowa warstwa waniliowa i kakaowa (masy na bazie wegańskiego serka mascarpone), wierzch stanowi galaretka mango. Ciasto jest proste i szybkie w wykonaniu, a przy tym niezwykle smaczne.

Wegański sernik

SKŁADNIKI NA SPÓD CIASTA:

15 daktyli bez pestek
100 g posiekanych orzechów
1 łyżka kakao
1 łyżka ekstraktu waniliowego

SKŁADNIKI NA SEROWĄ WARSTWĘ WANILIOWĄ:

1 opakowanie (250 g) wegańskiego serka mascarpone Vegenation
200 ml mleczka kokosowego
1,5 łyżeczki agar agar
3 łyżki syropu klonowego
1 łyżka ekstraktu waniliowego lub ziarna z połowy laski wanilii

SKŁADNIKI NA KAKAOWĄ WARSTWĘ KAKAOWĄ:

1 opakowanie (250 g) wegańskiego serka mascarpone Vegenation
200 ml mleczka kokosowego
1,5 łyżeczki agar agar
3 łyżki syropu klonowego
1 łyżka kakao

SKŁADNIKI NA GALARETKĘ MANGO:

320 g pulpy z mango
120 ml wody
1,5 łyżeczki agar agar
2 łyżki soku z cytryny

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Zacznij od przygotowania spodu. Daktyle zalej wrzątkiem, po upływie 15 minut pokrój je na mniejsze kawałki. Dodaj do nich posiekane orzechy, kakao i wanilię.

Zblenduj całość do uzyskania jednolitej, lepkiej masy. Wyłóż ją na dno lekko natłuszczonej tortownicy i wstaw do lodówki. Wybrałam formę o średnicy 18 cm.

Teraz możesz przystąpić do przygotowania waniliowej masy serowej. Wlej do rondla mleczko kokosowe, 1,5 łyżeczki proszku agar agar, 3 łyżki syropu klonowego, 1 łyżkę ekstraktu waniliowego. W razie potrzeby możesz dodać więcej syropu klonowego lub dosłodzić masę cukrem. Według mnie ilość syropu podana w przepisie jest jednak odpowiednia. Zamiast ekstraktu waniliowego, możesz dodać ziarna z połowy laski wanilii. Doprowadź całość do wrzenia, co jakiś czas mieszając. Gotuj na średnim ogniu przez kilka minut (5 do 7). Masa powinna delikatnie stężeć. Odstaw ją na kilka minut do lekkiego przestudzenia (nie dłużej niż 10 minut – masa bardzo szybko tężeje).

W międzyczasie zmiksuj serek mascarpone. Do mojego sernika wybrałam wegański serek Vegenation (dostępny np. w Auchan, Makro, Leclerc lub w sieci). To idealny zamiennik klasycznego mascarpone (na bazie oleju kokosowego)

Nie przerywając miksowania serka, dodawaj partiami przestudzoną masę waniliową. Po uzyskania gładkiej, jednolitej masy, wyłóż ją na daktylowy spód, a następnie wstaw formę do lodówki.

Po upływie przynajmniej 30 minut możesz przystąpić do przygotowania serowej warstwy kakaowej. Zrób to analogicznie do masy waniliowej. Doprowadź do wrzenia mleczko kokosowe, kakao, agar agar i syrop klonowy. Gotuj na średnim ogniu przez kilka minut. Odstaw do niewielkiego schłodzenia.

W osobnym naczyniu zmiksuj serek mascarpone Vegenation.

Nie przerywając ucierania, dodawaj stopniowo masę kakaową. Gotowy krem przełóż do tortownicy na warstwę waniliową. Wstaw formę z ciastem do lodówki.

Zostało tylko zwieńczenie sernika galaretką mango. Wlej do rondla pulpę mango, dodaj pozostałe składniki: wodę, agar agar i sok z cytryny. Gotuj całość przez kilka minut na średnim ogniu. Po lekkim przestudzeniu wyłóż galaretkę na serową warstwę kakaową. Gotowy sernik schładzaj w lodówce przynajmniej przez kilka godzin.

Smacznego!

You may also like

Zostaw komentarz