Łatwa surówka z sałaty lodowej

Przez Izabela

Przepisów na surówki jest cały ogrom i każdy z nas ma swój ulubiony. Jedni wolą surówki z majonezem, inni z oliwą, jeszcze inni bez tłuszczu. Niemniej jednak chyba każdy z nas lubi kiedy na talerzu obiadowym poza mięsem są również pyszne, kolorowe warzywa. Ponadto zawsze jest to bogate źródło witamin. Moją ulubioną jest surówka z młodej kapusty. Jednakże jakiś czas temu musiałam wyeliminować kapustę ze swojej diety. W ten sposób powstała surówka z sałaty. Gości ona na moim stole przynajmniej raz lub dwa razy w tygodniu. Stanowi doskonały zamiennik klasycznej surówki z kapusty.

SKŁADNIKI:

sałata lodowa – 1 sztuka
marchewka – 2 średnie sztuki
jabłko – 1 sztuka
koperek – pół pęczka (może być mrożony)
natka pietruszki – pół pęczka ( może być mrożona)
sok z cytryny – około 1 łyżki lub więcej jeśli lubisz
szczypta cukru
sól i pieprz wg uznania
oliwa wg uznania

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Chociaż nie jestem zwolennikiem krojenia sałaty, na potrzeby tejże surówki należy od tego zacząć. Pokrój sałatę i przełóż do większej miski. Pamiętaj by używać świeżej, chrupiącej sałaty. W przeciwnym wypadku sałata może mieć nutę goryczy i zepsuje smak surówki.

Obierz umyte marchewki oraz jabłko i zetrzyj je na tarce. Pokrój koperek i natkę pietruszki. Dodaj warzywa do sałaty.

Teraz dopraw surówkę solą i pieprzem (jeśli używasz) do smaku. Skrop oliwą i sokiem z cytryny. Dokładnie wymieszaj. Smacznego!

WSKAZÓWKI:

Tę surówkę najlepiej podawać od razu po przygotowaniu. Jeśli musisz przygotować ją wcześniej, skrop oliwą tuż przed podaniem. Zamiast oliwy możesz użyć ulubionego oleju, ważne by odpowiadał Ci smak. Nie każda oliwa nadaje się do tego typu surówki.

You may also like

Zostaw komentarz