Naleśniki idealne do krokietów

Przez Izabela

W swoich zapiskach posiadam sporo przepisów na naleśniki, jestem ich prawdziwą miłośniczką. Po poniższy przepis sięgam zawsze wtedy, kiedy planuję przygotować krokiety. Naleśniki wychodzą idealne: cieniutkie, nie pękają i dają się dowolnie rolować. A przy tym są naprawdę smaczne. Udają się zarówno w wersji bez glutenu, jak i w wersji klasycznej.

Naleśniki do krokietów

SKŁADNIKI:

500 ml letniego mleka
200 g mąki (w wersji bez glutenu polecam mąkę uniwersalną)
2 jajka
3 łyżki cukru
2 łyżki oleju
szczypta soli

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Wbij do misy jajka, dodaj cukier i szczyptę soli. Miksuj całość przez mniej więcej 3 minuty. Następnie wlej lekko ciepłe (nie gorące) mleko, wsyp mąkę i ponownie zmiksuj całość. Na końcu wlej resztę mleka i olej. Wymieszaj lub zmiksuj ciasto i gotowe, możesz smażyć 🙂

Smażę na patelni do naleśników, na niewielkiej ilości oleju. Każdy naleśnik po usmażeniu układam na ręczniku papierowym. Smacznego!

You may also like

Zostaw komentarz