Śledzie z rodzynkami

Przez Izabela

Śledzie z rodzynkami to zaskakująco smaczna przekąska, łatwa w przygotowaniu z kilku podstawowych składników. Sprawdzi się doskonale na spotkaniu z każdej okazji. Najlepiej smakuje kilka dni po przygotowaniu.

Śledzie z rodzynkami

SKŁADNIKI:

500 g śledzi wiejskich (w zalewie olejowej)
2/3 szklanki rodzynków
wrzątek
5 dużych cebul
1 szklanka oleju
180 g koncentratu pomidorowego
2 łyżki cukru
sok z połowy cytryny

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Zacznij od namoczenia rodzynków, zalej je wrzątkiem i odstaw na 15 minut.

W tym czasie przygotuj sos. Na patelni rozgrzej olej i dodaj cebulkę pokrojoną w piórka. Zeszklij ją na złocisty kolor, a następnie dodaj koncentrat pomidorowy, cukier, namoczone rodzynki (bez wody) i sok z cytryny. Mieszaj całość do momentu uzyskania gęstej pasty. Zostaw ją do całkowitego wystudzenia.

Śledzie osusz na ręczniku papierowym i pokrój na niewielkie kawałki. Kiedy pasta pomidorowa będzie wystudzona, dodaj do niej śledzie i dokładnie wymieszaj całość. Przełóż śledzie z rodzynkami do słoika lub innego naczynia, zamknij i wstaw na kilka dni do lodówki. Smacznego!

You may also like

Zostaw komentarz