Sajgonki z warzywami i grzybami shitake podane z pikantnym sosem orzechowym

Przez Izabela

Spring rolsy, czyli sajgonki, z przepysznym farszem warzywnym i grzybami shitake to proste i szybkie danie z kuchni orientalnej. Sprawdź jak łatwo możesz przygotować ten popularny przysmak we własnej kuchni! Dodatkowo polecam rewelacyjny dip, z którym możesz serwować spring rolsy. Jest niezwykle łatwy w przygotowaniu. Wystarczy, że zagotujesz wszystkie jego składniki i możesz cieszyć się niespotykanym smakiem zachwycając swoich gości!

Sajgonki z warzywami i grzybami shitake

Poniższy wpis zawiera lokowanie produktu w ramach współpracy reklamowej.

SKŁADNIKI NA FARSZ

1 cebula (biała, szalotka lub dymka) – pokrojone w piórka
3 ząbki czosnku – posiekany lub starty na tarce
kawałek świeżego imbiru – starty na tarce
3 marchewki – pokrojone w cienkie słupki
połowa kapusty pekińskiej – poszatkowana. Jeśli kapusta jest mała, możesz dodać całą
1-2 łyżki sosu sojowego jasnego – polecam sos Supreme Lee Kum Kee
3 łyżki sosu ostrygowego Premium Lee Kum Kee
świeża kolendra lub natka pietruszki – posiekana
kiełki fasoli Mung – odsączone z zalewy
1 jajko
50 g grzybów shitake – namoczonych wcześniej we wrzątku (15-20 minut wystarczy) i pokrojonych w paseczki

PONADTO BĘDZIESZ POTRZEBOWAĆ:

kilkanaście płatów papieru ryżowego
duża misa z wodą
olej do smażenia (najlepiej sezamowy)

PRZYGOTOWANIE:

Zacznij od przygotowania niezbędnych składników. Namocz grzyby shitake, odsącz fasolę Mung, posiekaj czosnek, cebulę, poszatkuj kapustę, pokrój marchewki w cienkie słupki. Przygotowanie farszu zajmuje zaledwie kilka minut, dlatego przed przystąpieniem do jego smażenia, warto mieć wszystko przygotowane.

Cały proces smażenia powinien odbywać się na dużym ogniu. Rozgrzej olej w woku lub na dużej patelni. Dodaj cebulę i gdy tylko się zeszkli, dodaj czosnek. Po chwili dorzuć na patelnię marchewkę i grzyby shitake. Smaż całość przez kilka minut, pamiętaj o mieszaniu!

Następnie dodaj kapustę i jasny sos sojowy.

Na końcu dodaj sekretny składnik – sos ostrygowy Premium Lee Kum Kee. Dlaczego akurat ten? Ponieważ to dzięki marce Lee Kum Kee, której to założyciel zupełnie przypadkowo odkrył sos ostrygowy, możemy niczym najlepsi chińscy szefowie kuchni, dodawać smaku i aromatu orientalnym (i nie tylko!) potrawom smażonym, duszonym, marynowanym. Sos jest gęsty, bogaty w smaku i zdecydowanie dodaje charakteru temu farszowi!

Smaż całość jeszcze przez kilka minut, po czym dodaj posiekaną świeżą kolendrę. Jeśli jej nie posiadasz, nic straconego! Dodaj natkę pietruszki. Dokładnie wymieszaj całość. W razie potrzeby dodaj do smaku więcej sosu sojowego. Odczekaj aż warzywa nieco przestygną, wbij do nich jajko (dla lepszego związania składników) i ponownie wymieszaj.

Pora na formowanie sajgonek. Papier ryżowy zanurz przez kilka sekund w wodzie. Powinien stać się miękki i elastyczny. Ułóż na jego brzegu sporą łyżkę farszu warzywnego. Zwiń brzegi tak by przykryć farsz i możesz rolować sajgonki! Polecam smażyć je od razu. Jeśli chcesz je przygotować wcześniej, przykryj je zwilżoną ściereczką, dzięki czemu papier ryżowy nie wyschnie i nie popęka.

Smaż spring rolsy na rozgrzanym oleju, po kilka minut z każdej strony, do rumianego koloru. Podawaj z ulubionym dipem. Z całego serca polecam pikantny sos orzechowy, na który przepis znajdziesz poniżej. Dodatkowo, w tym zestawieniu można skropić danie sokiem z limonki. Pycha!

SKŁADNIKI NA PIKANTNY SOS ORZECHOWY

3/4 szklanki mleczka kokosowego
2 łyżeczki czerwonej pasty curry
3 łyżki cukru trzcinowego
1 łyżeczka octu jabłkowego lub soku z cytryny
1-2 łyżki sosu ostrygowego Premium Lee Kum Kee
2 łyżki kremowego masła orzechowego
pół łyżeczki soli
2 łyżki wody

PRZYGOTOWANIE:

Wszystkie składniki sosu dodaj do rondelka i doprowadź do wrzenia na średnim ogniu. Gotuj przez kilka minut do uzyskania gęstej, kremowej konsystencji. Dip możesz przechowywać w lodówce do kilku dni.

You may also like

Zostaw komentarz