Ogórki kanapkowe z curry i kurkumą

Przez Izabela

Sezon na ogórki jeszcze trwa. Obok słoików z kiszonymi czy konserwowymi ogórkami, warto w swoich zapasach mieć i kanapkowe – plastry ogórków w słodko-kwaśnej zalewie z dodatkiem curry i kurkumy. Są bardzo proste w przygotowaniu, nie zabierają dużo czasu, a smakują wybornie nie tylko na kanapkach śniadaniowych. Mogą być świetnym dodatkiem do dań z grilla czy codziennego obiadu.

Ogórki kanapkowe

Jeśli szukasz przepisów na przetwory, sprawdź:

Pikantne ogóreczki do wódeczki

Sok z mięty

Fasolka szparagowa na zimę

SKŁADNIKI NA ZALEWĘ:

1 litr wody
2 szklanki octu
2 łyżki soli
1 łyżka kurkumy
2 szklanki cukru
pół łyżki curry
20 ziarenek ziela angielskiego
5-6 liści laurowych
3 łyżki gorczycy
pół łyżeczki chili

Ponadto:

2 kg ogórków gruntowych

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Najlepsze będą ogórki małej lub średniej wielkości. Jeśli masz duże egzemplarze, weź to pod uwagę wybierając wielkość słoika. Ogórki muszą być w całości przykryte zalewą. Umyte i oczyszczone ogórki pokrój na podłużne plastry grubości kilku mm.

W międzyczasie przygotuj słoiki – dokładnie je umyj, a najlepiej wyparz (pamiętaj również o nakrętkach). Na 2 kg ogórków potrzebujesz około 7-8 słoików o pojemności 500 ml.

Przygotuj zalewę. Wszystkie jej składniki dodaj do garnka i doprowadź do wrzenia. Gotuj na średnim ogniu przez 3 minuty. Następnie wyłącz palnik i przykryj garnek z zalewą by wszystkie przyprawy oddały jej to, co najlepsze. Po upływie minimum 15 minut (im później, tym lepiej) przecedź zalewę przez gęste sito. Wyrzuć przyprawy, a zalewę wlej do słoików z ogórkami w taki sposób, by całkowicie je przykryć.

Zakręć słoiki i poddaj je kilkuminutowej pasteryzacji. Ja pasteryzuję od 5 do 7 minut (licząc od zagotowania się wody). Po tym czasie natychmiast wyjmuję słoiki z garnka i pozostawiam do zupełnego wystudzenia. Słoiki można pasteryzować w piekarniku. Przyznam szczerze, że jeszcze nigdy tego nie praktykowałam, więc nie udzielam wskazówek w tym zakresie. Jeśli jednak preferujesz ten sposób pasteryzacji, to z pewnością doskonale wiesz co zrobić. Ogórki kanapkowe najlepiej smakują po minimum 14 dniach. Smacznego!

You may also like

Zostaw komentarz