Prosty, aczkolwiek smaczny i efektowny deser, który w sezonie na świeże owoce warto przynajmniej raz przygotować. Wystarczy wypestkować i pokroić owoce, wyrobić kruszonkę i zapiec całość w naczyniu. W kilka minut można wyczarować aromatyczną, zdrową przekąskę i wyjątkowy deser. W niniejszym przepisie polecam użycie mąki migdałowej. Jeśli takiej nie posiadasz, wybierz jakąkolwiek inną mąkę: pszenną, gryczaną, owsianą. Mąka migdałowa nadaje wspaniałego aromatu, lecz nie jest tu konieczna.
Zamiast nektarynek możesz wybrać brzoskwinie. Tak naprawdę sprawdzi się tutaj większość owoców: śliwki, jabłka, jeżyny, jagody, borówki. Zawsze zachęcam do korzystania z sezonowych owoców.
Zamiast płatków migdałowych możesz dodać wiórki kokosowe lub orzechy.
Zamiast mąki migdałowej i mąki kukurydzianej możesz dodać mąkę pszenną, gryczaną lub owsianą.
Zamiast miodu możesz dodać syrop klonowy.
SKŁADNIKI:
100 g płatków owsianych
100 g mąki migdałowej
50 g mąki kukurydzianej
1 łyżka ekstraktu waniliowego
2-3 łyżki płynnego miodu
100 g zimnego masła
spora garść płatków migdałowych
Ponadto:
9 dojrzałych nektarynek
250 g świeżych malin
sok z połowy cytryny
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Umyte, dojrzałe nektarynki pokrój na mniejsze kawałki. Możesz je wcześniej obrać ze skórki. Ułóż je razem z malinami na dnie naczynia do zapiekania, dodaj sok z połowy cytryny i wymieszaj.
Dodaj do misy wszystkie składniki ciasta i wyrabiaj dłonią do uzyskania kruszonki.
Wysyp kruszonkę na owoce. Wstaw naczynie do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Piecz przez 30 minut.
Nektarynki pod migdałową kruszonką podawaj na gorąco z gałką lodów waniliowych lub na zimno. Obie wersje są równie smaczne.