Wianek drożdżowy z jabłkami

Przez Izabela

Wianek drożdżowy to nic innego jak jabłka skryte w pierożkach z ciasta, tworzących uroczą całość. Nie będzie przesadą stwierdzenie, że taka drożdżówka tworzy rustykalną atmosferę, którą potęguje niesamowity aromat jabłek i cynamonu. Zapewniam, że zachwycisz takim ciastem każdego! Przekonaj się, że wykonanie wianka wcale nie jest trudne. Może zainteresuje Cię również przepis na drożdżówki z jabłkami.

SKŁADNIKI:

Rozczyn:
ciepłe mleko – 150 ml
drożdże instant – 1,5 łyżeczki
cukier – 1,5 łyżki
Ciasto:
sól – pół łyżeczki
jajko – 1 sztuka
gęsta śmietana – 1 łyżka
masło – 50 g
mąka – 370 g
Dodatkowo:
małe lub średniej wielkości jabłka
cukier trzcinowy – 50 g
cynamon – 1 łyżeczka

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Zacznij od przygotowania rozczynu. Wlej do misy ciepłe, lecz nie gorące, mleko. Dodaj do niego drożdże instant i cukier. Możesz użyć świeżych drożdży. Przyjmuje się, że 7 g drożdży instant to 25 g świeżych drożdży. Wymieszaj dokładnie rozczyn i odstaw go na przynajmniej 10 minut.

Po tym czasie dodaj do rozczynu sól, jajko, śmietanę i roztopione, lekko ciepłe masło. Energicznie wymieszaj całość. Następnie dodaj przesianą mąkę. Zawsze przy okazji podawania przepisów na ciasto drożdżowe przypominam o tym, by przesiewać mąkę. Pamiętaj by nie pomijać tego etapu.

Wyrabiaj ciasto do dokładnego połączenia się składników. Następnie przykryj je ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na przynajmniej 40 minut.

Po wyrośnięciu wyjmij ciasto na stolnicę i przez chwilę je wyrabiaj (nie ma potrzeby długiego wyrabiania). Rozwałkuj ciasto, w razie potrzeby możesz delikatnie oprószyć stolnicę mąką. Wykrawaj z ciasta kółeczka (w takich momentach przydaje się najzwyklejsza szklanka :))

Obierz umyte jabłka, pozbądź się gniazd nasiennych. Podziel każde jabłko na osiem plasterków. Cukier wymieszaj z cynamonem, a następnie obtaczaj w nim plasterki jabłek. Gotowe jabłka z cukrem i cynamonem układaj na cieście (tak jak na zdjęciu poniżej).

Uformuj pierożki z jabłkiem w środku i ułóż je, tworząc wianek, w tortownicy o średnicy około 26 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj całość ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na kilka minut.

Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni (funkcja termoobieg). Przed wstawieniem ciasta do piekarnika, posmaruj je rozmąconym jajkiem. Piecz przez około 25 minut. Smacznego!

Będę wdzięczna jeśli wrócisz do mnie ze swoją opinią 🙂

You may also like

10 komentarzy

Małgorzata 9 lutego, 2021 - 5:53 pm

1,5 łyżeczki drożdży instant, ile to będzie drożdży świeżych? Wianek wygląda obłędnie. W tym tygodniu na pewno upiekę.

Odpowiedź
Izabela 9 lutego, 2021 - 9:18 pm

Myślę, że około 25 g. Przyznam szczerze, że nie ważyłam ile to jest 1,5 łyżeczki, ale około 7 g, czyli świeżych drożdży powinno być 25 g

Odpowiedź
Nadia 25 lutego, 2021 - 4:13 pm

Zrobiłam dzisiaj pierwszy raz. Wyszło przepyszne, cała rodzinka się zajada! Dziękuję za ten przepis 🙂

Odpowiedź
Izabela 15 marca, 2021 - 7:24 pm

Bardzo dziękuję za miły komentarz. Cieszę się, że ciasto smakowało

Odpowiedź
Aga 18 marca, 2021 - 2:42 pm

Czy zamiast gęstej śmietany można użyć jogurtu greckiego?

Odpowiedź
Izabela 19 marca, 2021 - 9:05 am

Myślę, że nie będzie to problemem. Powinno się udać. Często zamieniam śmietanę z jogurtem.

Odpowiedź
Iwa 19 marca, 2021 - 7:58 am

Pięknie się prezentuje ten wieniec. Zasłużyłaś na zwycięski wieniec …laurowy ?

Odpowiedź
Ewa 25 marca, 2021 - 6:38 pm

Czy pieczenie ciasta drożdżowego z funkcją termoobiegu nie spowoduje, że ciasto będzie suche?

Odpowiedź
Izabela 26 marca, 2021 - 7:47 am

Dobre pytanie ? Zzastanawia mnie dlaczego ludzie boją się używać termoobiegu. Osobiście niemal wszystko piekę przy pomocy tej funkcji i wszystko bez wyjątku wychodzi znakomicie ?

Odpowiedź
Renata 27 sierpnia, 2021 - 11:32 am

Wlaśnie robimy?Dalszy komentarz po upieczeniu

Odpowiedź

Zostaw komentarz