Babka mocno cytrynowa

Przez Izabela

Posiadam kilka sprawdzonych przepisów na babkę cytrynową, jednakże ten przebija wszystkie. Ciasto jest naprawdę mocno cytrynowe. Frużelina wiśniowa dodatkowo podbija jego smak. Zamiast frużeliny można dodać świeże lub mrożone owoce (delikatnie oprószone wcześniej mąką) lub konfiturę. Babka z tego przepisu nie należy do lekkich i puszystych. Po taki przepis zapraszam tutaj. Ja przygotowałam babkę w wersji bez glutenu używając mąki kukurydzianej. Jeśli nie stosujesz diety eliminującej gluten, dodaj mąkę pszenną. Chcesz zobaczyć dokładny filmik instruktażowy z przygotowania właśnie tej babki? Kliknij tutaj. Nie posiadasz konta na Instagramie? Nic straconego, kliknij tutaj.

Niniejszy wpis powstał we współpracy z marką Diamant, która właśnie organizuje bardzo szlachetną akcję.

SKŁADNIKI:

cukier drobny (użyłam Diamant)- 300 g
skórka starta z 2 cytryn
masło – 225 g
sok z 2 cytryn
jajka – 4 sztuki
mąka kukurydziana lub pszenna – 360 g
proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
sól – pół łyżeczki
cukier z wanilią – 1 opakowanie
frużelina wiśniowa/konfitura/świeże owoce – wg uznania (można pominąć)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Wsyp do miski cukier, połącz go ze skórką z cytryn. Następnie dodaj masło i dokładnie ucieraj je z cukrem, korzystając z np. silikonowej łyżki. Ucieraj do momentu uzyskania gładkiej, jednolitej masy.

Następnie dodaj jajka i sok z cytryn. Wymieszaj całość przy pomocy silikonowej łyżki lub rózgi kuchennej.

Teraz pora na suche składniki. Dodaj mąkę, cukier z wanilią, sól i proszek do pieczenia. Bardzo dokładnie wymieszaj całość, a następnie przełóż ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Ja używam keksówek ze stali nierdzewnej o wymiarach 24×12 cm. Na ciasto wyłóż frużelinę, owoce delikatnie oprószone mąką lub konfiturę.

Babka przed pieczeniem

Wstaw babkę do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni (termoobieg). Piecz przez około 70 minut. Czas pieczenia zależy od indywidualnych właściwości piekarnika oraz od wielkości użytej formy. Jeśli używasz formy typu korytko, dłuższej niż 24 cm, być może Twoja babka upiecze się w krótszym czasie (będzie niższa). Najlepiej sprawdzać drewnianym patyczkiem stopień gotowości ciasta.

Babka po upieczeniu

Babka cytrynowa jest gotowa do spożycia natychmiast po przestudzeniu. Polecam po wyjęciu z piekarnika pozostawić ją w formie jeszcze przez około 10-15 minut, a następnie wyjąć i zdjąć z niej papier. Ciasto można oprószyć cukrem pudrem lub polukrować. Smacznego!

A teraz kilka słów o niezwykle szlachetnej akcji, jaką właśnie organizuje marka Diamant. Akcja wspiera SOS Wioski Dziecięce. W jaki sposób możemy wesprzeć akcję? Publikując na swoim Instagramie bądź Facebooku przygotowania do Wielkanocy z Cukrem Drobnym Diamant. Pamiętaj, że nie musi to być zdjęcie świątecznego wypieku. Wystarczy jakiekolwiek foto, np. z momentu dokonywania wyboru przy sklepowej półce. Jedna publikacja to mały gest o wielkiej mocy! Nie zapomnij dodać #drobrnawielkamoc #slodkielaczy i opublikuj zdjęcie! Ja wspieram!

Każdy zakup objętego akcją produktu jest symboliczną „cegiełką” dorzucaną do wspólnego celu, jakim jest przedświąteczne wsparcie, które Pfeifer & Langen Polska przekaże Stowarzyszeniu SOS Wioski Dziecięce.

You may also like

2 komentarze

Monika 25 marca, 2021 - 12:24 pm

Witam czy mogę położyć odmrożone wiśnie pozdrawiam

Odpowiedź
Izabela 26 marca, 2021 - 7:42 am

Można użyć świeżych lub mrożonych owoców.

Odpowiedź

Zostaw komentarz