Koniecznie wypróbujcie poniższy przepis na udka w majonezie, zapieczone z ziemniakami, pod panierką z parmezanu. Jest to niebanalna propozycja łatwego, szybkiego obiadu, jak i dania, które z dumą można zaserwować gościom. Polecam dodać świeży rozmaryn, który nada jeszcze ciekawszego charakteru całej potrawie (nie jest to konieczne). Już w trakcie pieczenia w całym domu roznosi się niezwykle przyjemny zapach. Udka są mięciutkie i aromatyczne zarazem. Jest to jeden z ulubionych zestawów obiadowych w moim domu 🙂 Proponuję podawać w towarzystwie sałatki typu śródziemnomorskiego.
Podobny przepis – chrupiące skrzydełka
SKŁADNIKI:
udka z kurczaka – około 10 sztuk
majonez – 3 łyżki
słodka, mielona papryka – 1 łyżeczka
sól – do smaku (0,5 – 1 łyżeczki)
pieprz – do smaku (0,5 – 1 łyżeczki)
ziemniaki – kilka sztuk
świeży rozmaryn (opcjonalnie)
bułka tarta (u mnie bez glutenu)- 3 łyżki
starty parmezan – 2-3 łyżki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Wymieszaj majonez, paprykę, sól i pieprz. Dodaj do marynaty kawałki mięsa i dokładnie wymieszaj. Pozostaw mięso w marynacie przez około godzinę. Jeśli nie masz wystarczająco dużo czasu, możesz pominąć okres marynowania i przystąpić do dalszych etapów.
Po tym czasie ułóż mięso na blaszce wyłożonej folią aluminiową. Dokoła ułóż obrane, umyte i pokrojone ziemniaki.
Następnie przygotuj panierkę z bułki tartej (u mnie bez glutenu) i tartego parmezanu. Wysyp panierkę na mięso i ziemniaki. Na wierzch ułóż świeży rozmaryn i wstaw całość do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Piecz przez 75 minut (termoobieg). Danie świetnie komponuje się z sałatką typu śródziemnomorskiego lub dowolną, ulubioną surówką. Smacznego!
Będzie mi miło jeśli wrócisz do mnie ze swoją opinią 🙂
4 komentarze
Pyszne udka a kruszonka to super wykończenie nie tylko wizualne ale i smakowe, rodzina zachwycona zajadali aż miło ? ?
Bardzo się cieszę, że danie smakowało ? Pozdrawiam serdecznie
Witam piec pod przykryciem ?
Nie, nie trzeba piec pod przykryciem