Corn-dogi, czyli kiełbaski w cieście kukurydzianym

Przez Izabela

Zapraszam na corn-dogi, czyli nieco inny sposób na kiełbaski 🙂 Do ich przygotowania możesz wykorzystać zarówno parówki, jak i inne kiełbaski (franfurterki, śląskie itp.). Sprawdzą się one na obiad czy kolację dla całej rodziny. Mogą być również świetnym pomysłem na spotkania towarzyskie. Możesz podać je z ulubionym sosem, musztardą czy ketchupem. Będą idealnie komponować się z marynowanymi dodatkami czy surówkami. Jeśli chcesz zobaczyć filmik instruktażowy z ich przygotowania, kliknij tutaj. Nie masz konta na Instagramie? Nic straconego, filmik znajdziesz również na Facebooku, o właśnie tutaj.

SKŁADNIKI:

mąka pszenna/ryżowa/ziemniaczana – 100 g
mąka kukurydziana – 100 g
kiełbaski – 10 sztuk
cukier – pół łyżeczki
sól – 1 łyżeczka
proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
jajko – 1 sztuka
mleko – 160-180 ml
olej do smażenia

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Corn-dogi możesz przygotować zarówno w wersji bez glutenu, jak i w wersji klasycznej. Ja do wersji klasycznej używam pół na pół mąki pszennej i kukurydzianej. Wiem od moich odbiorców, że wyjdą świetnie z samej mąki pszennej. Natomiast w wersji bez glutenu możesz zamiast mąki pszennej użyć mąki ryżowej lub ziemniaczanej. Z doświadczenia wiem, że mąki bez glutenu wymagają odrobinę więcej mleka.

Wymieszaj mąkę pszenną, mąkę kukurydzianą, cukier, sól i proszek do pieczenia. Następnie dodaj jajko, mleko i dokładnie połącz całość za pomocą rózgi kuchennej. Otrzymasz dość gęste ciasto i właśnie tak ma być. Zbyt rzadkie ciasto spłynie z kiełbaski. Natomiast zbyt gęste ciasto nie będzie miało odpowiedniej przyczepności. W razie potrzeby reguluj gęstość ciasta dolewając mniej lub więcej mleka.

Przelej ciasto do wysokiego naczynia, np. szklanki lub słoika. Nadziewaj kiełbaski na średniej wielkości patyczki do szaszłyków, a następnie maczaj je w cieście i, nie czekając, smaż na rozgrzanym oleju, dokładnie z każdej strony.

Corn-dogi po usmażeniu

Po usmażeniu osuszaj na ręczniku papierowym by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Corn-dogi podawaj z ulubionymi sosami i warzywami. Smacznego!

You may also like

Zostaw komentarz