Babka czekoladowa

Przez Izabela

W czasie świąt wielkanocnych babka gości niemal w każdym polskim domu. Moją ulubioną jest cytrynowa, a zaraz po niej czekoladowa. Można ją przygotować również w wersji bez glutenu. Przepis nie jest skomplikowany czy czasochłonny, co w gorączce przedświątecznych przygotowań ma ogromne znaczenie. Ciasto jest wilgotne i mocno czekoladowe. Można wykorzystać czekoladę gorzką lub mleczną, wg upodobań. Ja zwykle mieszam dwa smaki 🙂

Babka czekoladowa

SKŁADNIKI:

cukier drobny – 300 g
masło – 225 g
jajka – 4 sztuki
czekolada mleczna lub gorzka – 1 tabliczka
kakao – 2 łyżki
zaparzona kawa – 3 łyżki
mąka (pszenna lub kukurydziana) – 360 g
proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
sól – pół łyżeczki
cukier z wanilią – 1 opakowanie

POLEWA:

czekolada mleczna lub gorzka – 1,5 tabliczki
śmietanka 30 – 36% – 120 ml

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Zacznij od roztopienia czekolady. Najlepiej zrobić to w kąpieli wodnej umieszczając miskę z połamaną czekoladą nad garnkiem z wrzątkiem.

Przechodzimy do przygotowania ciasta czekoladowego. Włóż do misy miękkie masło i dodaj do niego cukier.

Masło z cukrem

Ucieraj składniki na średnich obrotach miksera do momentu uzyskania puszystej, gładkiej, jednolitej masy.

Następnie wbij całe jajka i bardzo dokładnie, ustawiając wolne obroty miksera, ucieraj całość.

W innej misie połącz ze sobą suche składniki: mąkę, sól, kakao i proszek do pieczenia. Zacznij je stopniowo dodawać do masy maślano-jajecznej, przez cały czas ucierając całość.

Na końcu dodaj do ciasta roztopioną, wystudzoną czekoladę, zaparzoną kawę i dokładnie wymieszaj całość. Przelej ciasto do natłuszczonej formy.

Babka przed pieczeniem

Piecz przez około 70 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Radzę sprawdzać gotowość ciasta używając drewnianego patyczka – wbity w środek babki nie powinien się kleić.

Po wystudzeniu możesz udekorować babkę polewą. By ją zrobić wystarczy dodać do rondelka kawałki czekolady, wlać śmietankę i podgrzewać do momentu dokładnego połączenia się składników.

Smacznego!

You may also like

Zostaw komentarz