Jajka faszerowane śledzikiem

Przez Izabela

Jajka można faszerować na wiele sposobów. Nie da się ukryć, że połączenie ich z ulubionym śledzikiem i buraczkami jest niezwykle smaczne. Dodając do tego zestawu ziemniaki i marchew, otrzymasz wyśmienitą i efektowną przekąskę.

Jajka faszerowane

Jajka faszerowane śledzikiem sprawdzą się jako przekąska: wielkanocna, bożonarodzeniowa, imprezowa czy postna.

SKŁADNIKI:

6-8 ugotowanych na twardo jajek
2-3 płaty śledziowe
2 średniej wielkości ugotowane ziemniaki
2 ugotowane marchewki
1 ugotowany burak
sól i pieprz do smaku
1 łyżka majonezu
koperek do dekoracji

SPOSÓ PRZYGOTOWANIA:

Jajka ugotuj na twardo. Obierz je ze skorupki i każde podziel na dwie części. Oddziel żółtka od białek. Do żółtek dodaj niewielką ilość majonezu, dopraw do smaku pieprzem i solą, a następnie za pomocą widelca przygotuj smaczną pastę jajeczną.

Śledzie pokrój w drobną kosteczkę. Wypełnij nimi miejsce po żółtkach.

Następnie wyłóż przygotowaną wcześniej pastę jajeczną.

Na pastę jajeczną wyłóż ugotowanego, wystudzonego ziemniaka startego na tarce bądź drobno posiekanego.

Na warstwę ziemniaczaną wyłóż startą na tarce, wystudzoną ugotowaną marchewkę.

Pora na buraka! Zetrzyj go na tarce i wyłóż na marchew.

Możesz udekorować faszerowane jajka kleksem majonezu i świeżym koperkiem.

Smacznego!

You may also like

Zostaw komentarz