Proponuję dzisiaj przepis na niezwykle smaczne i puszyste bułeczki drożdżowe z jabłkami. Są kusząco lekkie i mięciutkie, a dodatek skórki pomarańczowej do jabłek nadaje im wyjątkowego aromatu i słodyczy. Z podanych składników otrzymasz około 13 słodkich bułeczek. Zachowują one świeżość również kolejnego dnia po upieczeniu (jeśli oczywiście do tego czasu dotrwają).
SKŁADNIKI:
mleko – pół szklanki
cukier – 4 łyżki
masło – pół kostki (100 g)
drożdże – 35 g
mąka – 500 g
jajka – 2 sztuki + 1 do posmarowania
duże jabłka – 5 sztuk
cukier trzcinowy – 3 łyżki
skórka pomarańczowa – 2 łyżki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
W rondelku podgrzej mleko i rozpuść w nim masło oraz 2 łyżki cukru. Pozostaw do lekkiego przestudzenia. Do ciepłego, lecz nie gorącego mleka dodaj drożdże i je rozpuść. Pozostaw mieszaninę na około 10-15 minut, w tym czasie powinna ona zacząć pracować. W misie przygotuj pozostałe składniki: mąkę, 2 łyżki cukru i jajka. Dodaj do nich mleko z drożdżami, a następnie wyrabiaj ciasto do momentu aż przestanie się ono kleić do rąk i będzie elastyczne. Przykryj ciasto ściereczką kuchenną i pozostaw w ciepłym miejscu przez godziną do wyrośnięcia.
W międzyczasie przygotuj jabłka. Wlej do rondelka troszkę wody (1/3 szklanki), dodaj umyte, obrane i pokrojone w kostkę jabłka, cukier trzcinowy i skórkę pomarańczową. Możesz dodać łyżeczkę cynamonu. Duś do miękkości jabłek, pozostaw do wystudzenia.
Ciasto po wyrośnięciu wyjmij na blat i jeszcze przez chwilę je wyrabiaj, w razie potrzeby podsypuj mąką. Ciasto powinno być mięciutkie i elastyczne.
Następnie podziel ciasto na dwie części i każdą z nich rozwałkuj na kształt prostokąta.
Podziel rozwałkowane ciasto na równej wielkości prostokąty.
Każdy prostokąt ciasta ponacinaj ostrym nożem tak jak na zdjęciu poniżej.
Na nienaciętą części prostokątów wyłóż po łyżce wystudzonych jabłek.
Następnie zawiń bułeczki tak jak zaprezentowałam na zdjęciu poniżej. Pamiętaj by dokładnie skleić i docisnąć brzegi.
Przed wstawieniem bułeczek do piekarnika posmaruj je roztrzepanym jajkiem. Piecz bułeczki w temperaturze 180 stopni, funkcja termoobieg, przez 15 do 17 minut (kontroluj proces pieczenia).
Bułeczki po upieczeniu pozostaw na kratce do wystudzenia, a następnie oprósz je cukrem pudrem. Smacznego!
22 komentarze
Można zastosować drożdże instant?
Można ? Trzeba jedynie zachować odpowiednie proporcje i dodać ich mniej.
Witam mam pytanie czy cienko trzeba rozwałkować ciasto mniej więcej na jakiej szerokości placek i czy używa Pani szklanki 200 ml czy 250 ml pozdrawiam serdecznie
Używam szklanki 250 ml. Ciasto wałkuję na grubość kilku mm. Pozdrawiam
Przepis sprawdzony. Bułeczki pięknie wyrosły. Są mięciutkie delikatne w smaku. Polecam.
Przepyszne drożdżówki, następne nadzieję rabarbarem
Dziękuję bardzo
Witam! Mam pytanie masło 100g czy pół kostki ze 100g???
100 g masła, czyli pół kostki. Pozdrawiam
Super przepis.
Drożdżówki wyszły przepyszne i znikły w mig.
Polecam.)
Pychota wyszły mi krzywe nie takie piękne jak na zdjęciu ale bardzo wszystkim smakowały
Trening czyni mistrza ?
Bułeczki są mega pyszne. Następnym razem zrobię z dwóch porcji bo zniknęły w mgnieniu oka???
Bardzo mi miło, dziękuję za informację. Pozdrawiam serdecznie
Czy te bułeczki wyjdą równie dobrze z rabarbarem ?? ??
Oczywiście ?
Bułeczki wyszły rewelacyjnie; dzięki za pomysł:) pozdrawiam Mika
Bułeczki ciepłe są mmmmmmmmm; dzięki za pomysł:) pozdrawiam
Bułeczki jeszcze ciepłe smakowitki; dzięki za pomysł:) pozdrawiam
Rewelacja. Właśnie zjadłam już cztery ?
Uzależniają, prawda? ?
Wychodzą naprawdę dobre. Robiłam dwa razy. Za drugim razem z marmoladą zrobiłam i z połowy porcji, też wyszły bardzo dobre. I użyłam jedno jajko z którego zostawiłam troszkę na posmarowanie wierzchów.