Bułeczki drożdżowe z jabłkami

Przez Izabela

Proponuję dzisiaj przepis na niezwykle smaczne i puszyste bułeczki drożdżowe z jabłkami. Są kusząco lekkie i mięciutkie, a dodatek skórki pomarańczowej do jabłek nadaje im wyjątkowego aromatu i słodyczy. Z podanych składników otrzymasz około 13 słodkich bułeczek. Zachowują one świeżość również kolejnego dnia po upieczeniu (jeśli oczywiście do tego czasu dotrwają).

SKŁADNIKI:

mleko – pół szklanki
cukier – 4 łyżki
masło – pół kostki (100 g)
drożdże – 35 g
mąka – 500 g
jajka – 2 sztuki + 1 do posmarowania
duże jabłka – 5 sztuk
cukier trzcinowy – 3 łyżki
skórka pomarańczowa – 2 łyżki

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

W rondelku podgrzej mleko i rozpuść w nim masło oraz 2 łyżki cukru. Pozostaw do lekkiego przestudzenia. Do ciepłego, lecz nie gorącego mleka dodaj drożdże i je rozpuść. Pozostaw mieszaninę na około 10-15 minut, w tym czasie powinna ona zacząć pracować. W misie przygotuj pozostałe składniki: mąkę, 2 łyżki cukru i jajka. Dodaj do nich mleko z drożdżami, a następnie wyrabiaj ciasto do momentu aż przestanie się ono kleić do rąk i będzie elastyczne. Przykryj ciasto ściereczką kuchenną i pozostaw w ciepłym miejscu przez godziną do wyrośnięcia.

W międzyczasie przygotuj jabłka. Wlej do rondelka troszkę wody (1/3 szklanki), dodaj umyte, obrane i pokrojone w kostkę jabłka, cukier trzcinowy i skórkę pomarańczową. Możesz dodać łyżeczkę cynamonu. Duś do miękkości jabłek, pozostaw do wystudzenia.

Ciasto po wyrośnięciu wyjmij na blat i jeszcze przez chwilę je wyrabiaj, w razie potrzeby podsypuj mąką. Ciasto powinno być mięciutkie i elastyczne.

Następnie podziel ciasto na dwie części i każdą z nich rozwałkuj na kształt prostokąta.

Podziel rozwałkowane ciasto na równej wielkości prostokąty.

Każdy prostokąt ciasta ponacinaj ostrym nożem tak jak na zdjęciu poniżej.

Na nienaciętą części prostokątów wyłóż po łyżce wystudzonych jabłek.

Następnie zawiń bułeczki tak jak zaprezentowałam na zdjęciu poniżej. Pamiętaj by dokładnie skleić i docisnąć brzegi.

Przed wstawieniem bułeczek do piekarnika posmaruj je roztrzepanym jajkiem. Piecz bułeczki w temperaturze 180 stopni, funkcja termoobieg, przez 15 do 17 minut (kontroluj proces pieczenia).

Bułeczki po upieczeniu pozostaw na kratce do wystudzenia, a następnie oprósz je cukrem pudrem. Smacznego!

You may also like

22 komentarze

Eee 25 kwietnia, 2020 - 7:54 pm

Można zastosować drożdże instant?

Odpowiedź
Izabela 26 kwietnia, 2020 - 10:05 am

Można ? Trzeba jedynie zachować odpowiednie proporcje i dodać ich mniej.

Odpowiedź
Karolina 16 lutego, 2021 - 9:22 pm

Witam mam pytanie czy cienko trzeba rozwałkować ciasto mniej więcej na jakiej szerokości placek i czy używa Pani szklanki 200 ml czy 250 ml pozdrawiam serdecznie

Odpowiedź
Izabela 15 marca, 2021 - 7:25 pm

Używam szklanki 250 ml. Ciasto wałkuję na grubość kilku mm. Pozdrawiam

Odpowiedź
Ewelina 3 kwietnia, 2022 - 5:05 pm

Przepis sprawdzony. Bułeczki pięknie wyrosły. Są mięciutkie delikatne w smaku. Polecam.

Odpowiedź
Patrycja 27 kwietnia, 2020 - 4:57 am

Przepyszne drożdżówki, następne nadzieję rabarbarem

Odpowiedź
Izabela 27 kwietnia, 2020 - 9:30 pm

Dziękuję bardzo

Odpowiedź
Anna 1 maja, 2020 - 7:18 am

Witam! Mam pytanie masło 100g czy pół kostki ze 100g???

Odpowiedź
Izabela 1 maja, 2020 - 7:38 am

100 g masła, czyli pół kostki. Pozdrawiam

Odpowiedź
Agnieszka 17 lutego, 2022 - 8:53 pm

Super przepis.
Drożdżówki wyszły przepyszne i znikły w mig.
Polecam.)

Odpowiedź
Alicja 5 maja, 2020 - 8:06 am

Pychota wyszły mi krzywe nie takie piękne jak na zdjęciu ale bardzo wszystkim smakowały

Odpowiedź
Izabela 5 maja, 2020 - 5:24 pm

Trening czyni mistrza ?

Odpowiedź
Katarzyna 10 maja, 2020 - 8:43 am

Bułeczki są mega pyszne. Następnym razem zrobię z dwóch porcji bo zniknęły w mgnieniu oka???

Odpowiedź
Izabela 10 maja, 2020 - 1:21 pm

Bardzo mi miło, dziękuję za informację. Pozdrawiam serdecznie

Odpowiedź
Pola 22 maja, 2020 - 3:15 pm

Czy te bułeczki wyjdą równie dobrze z rabarbarem ?? ??

Odpowiedź
Izabela 23 maja, 2020 - 8:38 am

Oczywiście ?

Odpowiedź
Monika 10 listopada, 2020 - 8:45 pm

Bułeczki wyszły rewelacyjnie; dzięki za pomysł:) pozdrawiam Mika

Odpowiedź
Monika 10 listopada, 2020 - 8:46 pm

Bułeczki ciepłe są mmmmmmmmm; dzięki za pomysł:) pozdrawiam

Odpowiedź
Monika 10 listopada, 2020 - 8:47 pm

Bułeczki jeszcze ciepłe smakowitki; dzięki za pomysł:) pozdrawiam

Odpowiedź
Dorota 15 marca, 2021 - 1:33 pm

Rewelacja. Właśnie zjadłam już cztery ?

Odpowiedź
Izabela 15 marca, 2021 - 7:24 pm

Uzależniają, prawda? ?

Odpowiedź
monika 26 kwietnia, 2022 - 4:19 am

Wychodzą naprawdę dobre. Robiłam dwa razy. Za drugim razem z marmoladą zrobiłam i z połowy porcji, też wyszły bardzo dobre. I użyłam jedno jajko z którego zostawiłam troszkę na posmarowanie wierzchów.

Odpowiedź

Zostaw komentarz