Jeśli szukasz idealnego przepisu na chrupiące pieczywo pszenne, miękkie i puszyste w środku, to jesteś we właściwym miejscu. Poniższy przepis na chlebek pszenny jest banalnie prosty. Ponadto do jego wykonania potrzebujesz zaledwie kilka składników, które z pewnością posiadasz w swojej kuchni. Z podanych proporcji otrzymasz dwa chlebki. Z ciastem bardzo dobrze się pracuje. Nie klei się ono do rąk i nie wymaga podsypywania mąką. Ostrzegam, że te chlebki są uzależniające w smaku.
SKŁADNIKI:
ciepła woda – 1 szklanka
mąka – 3 szklanki + 1 łyżka
świeże drożdże – 20 g
cukier – 1 łyżeczka
sól – 1 łyżeczka
olej – 2 łyżki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
W szklance ciepłej (nie gorącej!) wody rozpuść drożdże, łyżeczkę cukru i łyżkę mąki, dokładnie wymieszaj całość i odstaw na kilka minut. W tym czasie do misy robota wsyp 3 szklanki mąki, łyżeczkę soli i 2 łyżki oleju. Dodaj do misy wodę z drożdżami i dokładnie wyrabiaj ciasto, do momentu kiedy przestanie kleić się do rąk i będzie elastyczne. Przykryj ciasto ściereczką kuchenną i odstaw do wyrośnięcia na godzinę lub chwilę dłużej.
W tym czasie ciasto zwiększy swoją objętość.
Wyjmij ciasto na stolnicę i uformuj dwa chlebki. Z ciastem bardzo dobrze się pracuje. Nie klei się ono do rąk i nie wymaga podsypywania mąką. Przełóż je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na kolejne pół godziny.
Po tym czasie zrób w chlebku kilka nacięć.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 230 stopni, funkcja termoobieg. Jeśli chcesz by chlebek miał chrupiącą skórkę, ułóż na dnie piekarnika naczynie z wodą. Dzięki temu, że w piekarniku będzie para, chlebek stanie się chrupiący. Piecz przez około 25 minut. W moim piekarniku wystarczyły 23 minuty. By sprawdzić czy chlebek jest już dobrze wypieczony, zastukaj w jego spód, powinien pojawić się głuchy dźwięk. Smacznego!
11 komentarzy
Super ☺️ chyba właśnie znalazłam przepis na mój pierwszy chleb. Jutro będzie robiony ? tylko brak robota, ja długo wyrabiać ciasto ręcznie?
Do momentu aż ciasto przestanie kleić się do rąk ? Trzymam kciuki i czekam na opinię. Pozdrawiam
Piekłam dzisiaj chleb, bardzo dobry ? Tylko następnym razem chyba muszę zmniejszyć temperaturę bo po 20 minutach był już mocno przypieczony. Ale mimo to pyszny ☺️ dziękuję za przepis ?
Czas pieczenia może różnić się w zależności od piekarnika. Ja zawsze kontroluję wszelkie wypieki i czasami trzeba je wyjąć troszkę wcześniej, czasami piec nieco dłużej. Trzymam kciuki by kolejnym razem było jeszcze lepiej. Pozdrawiam
Na pewno wypróbuje
Będzie mi bardzo miło. Czekam na opinię. Pozdrawiam
Witam a ten chlebek pieczemy na blaszce bez przykrycia?
Dokładnie tak. Piekę go na blaszce bez przykrycia. Pozdrawiam
A jaka temperatura bez termoobiegu?
Nie piekę bez termoobiegu, ale myślę, że 240 stopni lub 230 stopni z nieco dłuższym czasem pieczenia.
Dziś piekę go poraz kolejny, zawsze wychodzi idealny. Dziękuję i polecam <3