Pikantne ogórki na zimę, czyli „ogóreczki do wódeczki”

Przez Izabela

Smaczne ogórki w pikantnej odsłonie, idealne jako dodatek do dań mięsnych czy ostra przekąska na każdą okazję. Ich przygotowanie zajmuje niewiele czasu, a przy tym potrzeba zaledwie kilku podstawowych składników. Warto w spiżarni posiadać zapas takich ogórków i w razie potrzeby, o każdej porze roku, z niego korzystać. Sezon na ogórki jeszcze trwa, zatem do dzieła!

Do tego przepisu wykorzystaj ogórki gruntowe. Najlepsze będą ogórki małej lub średniej wielkości.

Składniki:

2 kg ogórków gruntowych
2 łyżki soli
pół szklanki (125 ml) wody
szklanka (250 ml) octu
3 łyżki oleju
2 łyżeczki chili
3/4 szklanki cukru
1 duża główka czosnku

Sposób przygotowania:

Zacznij od przygotowania zalewy. W tym celu wlej do rondla wodę, ocet i dodaj cukier. Doprowadź całość do wrzenia, a następnie odstaw do wystudzenia.

Umyte i obrane z nieczystości ogórki pokrój w cienkie lub grubsze plasterki. Dodaj do nich sól i dokładnie wymieszaj. Odstaw ogórki na kilka godzin by puściły nadmiar wody.

Po tym czasie wylej wodę z ogórków, dodaj do nich ząbki czosnku, olej i chili. Wlej wystudzoną zalewę octową. Ponownie wymieszaj całość.

Przełóż „sałatkę” ogórkową do wyparzonych słoiczków (najlepiej sprawdzą się słoiki o pojemności do 200-300 ml). Na końcu zalej je zalewą, która zostanie na dnie misy. Zakręć szczelnie słoiki. Pasteryzuj je przez kilka minut. Czas pasteryzacji liczymy od momentu zagotowania się wody.

You may also like

Zostaw komentarz