Smaczne ogórki w pikantnej odsłonie, idealne jako dodatek do dań mięsnych czy ostra przekąska na każdą okazję. Ich przygotowanie zajmuje niewiele czasu, a przy tym potrzeba zaledwie kilku podstawowych składników. Warto w spiżarni posiadać zapas takich ogórków i w razie potrzeby, o każdej porze roku, z niego korzystać. Sezon na ogórki jeszcze trwa, zatem do dzieła!
Do tego przepisu wykorzystaj ogórki gruntowe. Najlepsze będą ogórki małej lub średniej wielkości.
Składniki:
2 kg ogórków gruntowych
2 łyżki soli
pół szklanki (125 ml) wody
szklanka (250 ml) octu
3 łyżki oleju
2 łyżeczki chili
3/4 szklanki cukru
1 duża główka czosnku
Sposób przygotowania:
Zacznij od przygotowania zalewy. W tym celu wlej do rondla wodę, ocet i dodaj cukier. Doprowadź całość do wrzenia, a następnie odstaw do wystudzenia.
Umyte i obrane z nieczystości ogórki pokrój w cienkie lub grubsze plasterki. Dodaj do nich sól i dokładnie wymieszaj. Odstaw ogórki na kilka godzin by puściły nadmiar wody.
Po tym czasie wylej wodę z ogórków, dodaj do nich ząbki czosnku, olej i chili. Wlej wystudzoną zalewę octową. Ponownie wymieszaj całość.
Przełóż „sałatkę” ogórkową do wyparzonych słoiczków (najlepiej sprawdzą się słoiki o pojemności do 200-300 ml). Na końcu zalej je zalewą, która zostanie na dnie misy. Zakręć szczelnie słoiki. Pasteryzuj je przez kilka minut. Czas pasteryzacji liczymy od momentu zagotowania się wody.