535
Sos chrzanowy można podawać do wielu dań, zwłaszcza w okresie wielkanocnym. Doskonale pasuje do gotowanych jajek, dań z białą kiełbasą, pieczeni z jajkiem, mięs, ryb czy sałatek. Sos jest delikatny i kremowy.
Inne sosy na zimno – sos czosnkowy
SKŁADNIKI:
majonez – 1 łyżka
dobrej jakości chrzan tarty – 1 łyżeczka
gęsta śmietana 18% – 1 łyżka
jajko na twardo – 1 sztuka
wg uznania sól i pieprz
opcjonalnie posiekana cebulka
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Przygotowanie sosu chrzanowego jest banalnie proste. Wystarczy, że połączysz ze sobą wszystkie składniki: ugotowane jajko (bardzo dokładnie rozdrobnione np. widelcem lub blenderem), majonez, śmietanę, chrzan tarty oraz wg uznania sól i świeżo mielony pieprz. Możesz dodać drobno posiekaną cebulkę. Smacznego!