Sos czosnkowy

Przez Izabela

Przepisów na domowy sos czosnkowy jest wiele. Poniżej przedstawiam recepturę, z której najczęściej korzystam. Sos czosnkowy używam do jako dip do mięs, sałatek, domowego kebaba, nuggetsów, pizzy, kanapek. Można go przygotować wcześniej i przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku.

SKŁADNIKI:

majonez – 3 łyżki
gęsty jogurt naturalny – 3 łyżki
czosnek – 3 ząbki (można mniej lub więcej)
koperek
szczypta soli

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Posiekaj koperek, czosnek przeciśnij przez praskę. Dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj, do połączenia się składników. Wstaw do lodówki. Smacznego!

You may also like

4 komentarze

Dave 2 kwietnia, 2020 - 6:26 pm

Robiłem go dziś pierwszy raz w życiu i wyszedł megaaaaa ??? po prostu łatwy w wykonaniu, szybciutki i bardzo bardzo aromatyczny. Szczerze polecam ?? Pycha Iza

Odpowiedź
Izabela 3 kwietnia, 2020 - 6:55 am

Dziękuję ?

Odpowiedź
Tahmine 18 kwietnia, 2020 - 9:21 pm

Ile można przechowywać taki sosik ? ?

Odpowiedź
Izabela 19 kwietnia, 2020 - 6:54 am

Zwykle robię taką ilość sosu by go nie zostało. Można przechowywać ilka dni w szczelnym pojemniku w lodówce.

Odpowiedź

Zostaw komentarz