2,6K
Przepisów na domowy sos czosnkowy jest wiele. Poniżej przedstawiam recepturę, z której najczęściej korzystam. Sos czosnkowy używam do jako dip do mięs, sałatek, domowego kebaba, nuggetsów, pizzy, kanapek. Można go przygotować wcześniej i przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku.
SKŁADNIKI:
majonez – 3 łyżki
gęsty jogurt naturalny – 3 łyżki
czosnek – 3 ząbki (można mniej lub więcej)
koperek
szczypta soli
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Posiekaj koperek, czosnek przeciśnij przez praskę. Dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj, do połączenia się składników. Wstaw do lodówki. Smacznego!
4 komentarze
Robiłem go dziś pierwszy raz w życiu i wyszedł megaaaaa ??? po prostu łatwy w wykonaniu, szybciutki i bardzo bardzo aromatyczny. Szczerze polecam ?? Pycha Iza
Dziękuję ?
Ile można przechowywać taki sosik ? ?
Zwykle robię taką ilość sosu by go nie zostało. Można przechowywać ilka dni w szczelnym pojemniku w lodówce.