Surówka z kapusty pekińskiej

Przez Izabela

W polskich domach kapusta pekińska najczęściej wykorzystywana jest do sałatek i surówek. Poniższy przepis stanowi klasyczną, standardową wersję surówki, którą możesz wykorzystać zarówno jako dodatek do codziennego obiadu, jak i do przygotowania tortilli czy domowego kebaba. Możesz dowolnie modyfikować jej skład dodając inne warzywa lub nawet owoce, np. rzodkiewki, ogórka, kukurydzę czy jabłko. Taka surówka przygotowana własnoręcznie jest o wiele zdrowsza i smaczniejsza od gotowych dodatków ze sklepowych półek.

SKŁADNIKI:

kapusta pekińska – 1 średnia sztuka
cebula – połowa
papryka czerwona – 1 mniejsza sztuka
sok z połowy cytryny
marchew – 2 sztuki
koperek
natka pietruszki
olej – 3 łyżki
sól i pieprz do smaku
szczypta cukru

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Kapustę posiekaj ostrym nożem. Osobiście nie jestem zwolennikiem szatkowania kapusty przy pomocy robotów kuchennych.

Cebulkę pokrój w kostkę i dodaj ją do kapusty.

Paprykę pokrój w drobną kosteczkę i dodaj do miski z kapustą.

Następnie dodaj marchew startą na tarce o grubych oczkach i posiekane zioła: natkę pietruszki i koperek.

Wyciśnij sok z połowy cytryny, dodaj szczyptę cukru, dokładnie wymieszaj surówkę i odstaw na przynajmniej pół godziny.

Następnie przypraw surówkę solą i pieprzem, dodaj olej i dokładnie wymieszaj. Surówka jest gotowa. Smacznego!

You may also like

Zostaw komentarz