Domowy kebab

Przez Izabela

Kebab to danie wywodzące się z kuchni tureckiej. W oryginalnej wersji przyrządza się go z pieczonego mięsa baraniego, odpowiednio doprawionego. Najczęściej stanowi ofertę punktów oferujących dania typu fast food. Osobiście nie mam przekonania do stołowania się w takich miejscach, ponieważ lubię wiedzieć co tak naprawdę jem. Na szczęście kebab można przygotować samodzielnie, we własnej kuchni. Ja w tym celu sięgam po mięso drobiowe: filety z kurczaka lub filety z indyka. Kebab możesz podać w bułkach pita, w tortilli lub po prostu serwować go na talerzu z domowymi frytkami. W moim domu najchętniej jadamy kebab właśnie z frytkami, surówką z kapusty pekińskiej lub surówką z młodej kapusty i koniecznie z domowym sosem czosnkowym.

SKŁADNIKI:

filety z kurczaka – 2 pojedyncze sztuki lub filet z indyka – 600 g
duży ziemniak
cebula
olej – 2-3 łyżki
sól – 1/3 łyżeczki
słodka mielona papryka – 2 łyżeczki
przyprawa do kebaba – 3-4 łyżeczki (ja używam przyprawy tureckiej)
czosnek granulowany – 1 łyżeczka

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Zacznij od pokrojenia filetów na cienkie plastry. Włóż je do miski, dodaj olej i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj wszystkie przyprawy i bardzo dokładnie wymieszaj całość w taki sposób, by każdy kawałek mięsa był przyprawiony. Przykryj miskę folią i wstaw ją do lodówki na przynajmniej godzinę, a najlepiej na całą noc.

Przygotuj naczynie żaroodporne, w którym będziesz piec kebab. Przekrój na pół dużego ziemniaka i ułóż go na dnie naczynia. Wbij w niego 2-3 patyczki do szaszłyków. Będziesz na nie nadziewać mięso.

Na przygotowane w ten sposób patyczki nadziewaj kolejno przyprawione kawałki mięsa, tworząc kopiec. Staraj się układać mięso dość ciasno.

Zakończ kopiec połową cebuli. Możesz przykryć ją folią aluminiową by nie uległa nadmiernemu przypieczeniu, a później pokroić i zajadać razem z upieczonym mięsem.

Wstaw kebab do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Proponuję ustawić grzanie góra – dół. Funkcja termoobieg może nadmiernie wysuszyć mięso. Piecz całość około 1,5 godziny. W połowie pieczenia na dno naczynia wlej około 200 ml wody. Po wyjęciu mięsa z piekarnika, zostaw je na kilka minut zanim zaczniesz kroić. Do krojenia najlepiej użyj bardzo ostrego noża. Kroimy kebab nożem z góry na dół. Smacznego!

You may also like

3 komentarze

Dave 2 kwietnia, 2020 - 6:23 pm

Dziś zrobiłem według Twojego przepisu domowy kebab oraz sos czosnkowy i powiem, że … chyba już nigdy nie kupię kebaba i sosu nigdzie. Potrawa wyszła zajebiście ~ smaczna, miękka, ślicznie wypieczona. Po skrojeniu pachniało mega niesamowicie, a wszyscy się zajadali. A sos czosnkowy … mmmmm pychotka. Nie sądziłem że tak łatwo można zrobić to wszystko! Dziękuję za to Iza… ??

Odpowiedź
Izabela 3 kwietnia, 2020 - 6:54 am

Bardzo się cieszę, że moje przepisy się przydają. Pozdrawiam ?

Odpowiedź
XYZ 15 sierpnia, 2020 - 2:16 pm

Wszystko fajnie, ale dolanie wody w trakcie pieczenia to totalny absurd. Jeśli ktoś bardzo chce się pożegnać z naczyniem żaroodpornym i przy okazji zapewnić sobie godzinę sprzątania to jak najbardziej polecam. Warto doprecyzować na przykład, że najpierw trzeba wszystko wyjąć, być może zmienić naczynie i tak dolać wody. Fizyki niestety nie oszukamy. Poza tym bardzo ciekawe spojrzenie na domowy kebab, a danie smaczne.

Odpowiedź

Zostaw komentarz