Fasolka szparagowa na zimę

Przez Izabela

Sezon na przetwory w pełni. Zamykając lato w słoikach, warto pamiętać o fasolce szparagowej. W ten sposób może być ona wspaniałym, smacznym dodatkiem do domowego obiadu przez cały rok! Wystarczy, że zimą otworzysz słoik z fasolką, podgrzejesz jego zawartość by na nowo poczuć ten cudowny smak. Fasolka z tego przepisu smakuje dokładnie tak samo jak świeżo ugotowana w sezonie. Przekonałam Cię? Czytaj dalej!

Do przygotowania tego przepisu najlepsza będzie świeża, młoda fasolka bez łyka. W ten sposób zimą unikniesz twardej, niesmacznej fasolki z włóknami. Możesz wykorzystać zarówno żółte, jak i zielone egzemplarze.

Przygotowanie warzyw: obierz fasolkę, odcinając jej końcówki. Umyj ją dokładnie.

Przygotowanie słoików: w mojej rodzinie najlepiej sprawdzają się słoiki typu twist o pojemności 1 litra. Możesz użyć słoików o mniejszej lub większej pojemności. Podobnie jak w przypadku innych przetworów, tak i tutaj, słoiki należy wcześniej wyparzyć.

Moja rada: w związku z dość długim czasem pasteryzacji, zanim do niej przystąpisz, warto sprawdzić ile słoików zmieści się w Twoim kotle do pasteryzowania. U mnie ta liczba wynosi 5 lub 11 w zależności od wielkości kotła. W ten sposób unikniesz pasteryzacji np. tylko jednego słoika, jeśli ten nie zmieścił się z pozostałymi.

Zalewa: Na każdy litr wody dodaj 1 łyżkę soli i 1/2 łyżki cukru. Wymieszaj do dokładnego rozpuszczenia się soli i cukru.

Wykonanie: czystą, obraną fasolkę ułóż ciasno w słoikach. By sprawdzić czy jest odpowiednio ułożona, przewróć słoik do góry dnem. Jeśli żadna z fasolek nie wypadła, możesz przystąpić do ich zalewania. Wlej zalewę do każdego ze słoików powyżej wysokości warzyw, całość musi być dokładnie przykryta wodą. Zakręć szczelnie słoiki.

Pasteryzacja: znam dwa sposoby pasteryzowania fasolki. Wybierz taki, który bardziej Ci odpowiada.

Pierwszy sposób: rozłóż proces pasteryzacji na dwa dni. Pierwszego dnia pasteryzuj słoiki przez 60-90 minut. Kolejnego dnia pasteryzuj przez 60 minut. Czas pasteryzacji liczymy od momentu zagotowania się wody w kotle.

Drugi sposób: pasteryzuj słoiki przez 2-2,5 godziny. Po wyłączeniu palnika, pozostaw słoiki w kotle do zupełnego wystudzenia.

You may also like

Zostaw komentarz