Ziemniaki pieczone na dwa sposoby

Przez Izabela

Ziemniaki najczęściej jadamy prosto z wody. Jednakże w sezonie letnim świetnie sprawdzą się one w wersji pieczonej lub z grilla. Można je podawać jako samodzielną potrawę bądź jako dodatek do ryb, mięs czy dań z grilla. Pamiętajmy o doborze właściwej odmiany ziemniaków – nie każdy gatunek nadaje się do danej obróbki termicznej. Inne ziemniaki pasują do sałatek, inne do pieczenia, a jeszcze inne do placków. Do pieczenia wybierz ziemniaki o dość zwartym miąższu. Możesz je wcześniej podgotować w lekko osolonej wodzie lub pominąć ten krok pamiętając o nieco dłuższym czasie pieczenia.

Poniżej przedstawiam przepis na odchudzoną wersję pieczonych ziemniaków, które nie wymagają wcześniejszego podgotowania. Są niezwykle smaczne i aromatyczne. Mogą stać się kulinarnym hitem podczas spotkań towarzyskich, np. w trwającym aktualnie sezonie grillowym. Znajdziesz tu przepis na dwie marynaty, które z tego niepozornego warzywa zrobią gwiazdę imprezy.

Przygotowanie ziemniaków pieczonych na dwa sposoby jest bardzo łatwe i mało pracochłonne. Możesz zamarynować ziemniaki wcześniej i tym samym mieć więcej czasu dla swoich gości.

SKŁADNIKI NA MARYNATĘ MUSZTARDOWĄ (proporcje na 1 kg ziemniaków):

musztarda (polecam Musztardę Kielecką Delikatesową) – 2 łyżeczki
miód – 2 łyżeczki
czosnek przeciśnięty przez praskę – 3 ząbki
curry – 1 łyżeczka
tymianek – 1 łyżeczka
majonez (polecam Majonez Kielecki) – 1 łyżka
kurkuma – pół łyżeczki

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Połącz ze sobą wszystkie składniki marynaty i dokładnie wymieszaj całość.

Jeśli wybierzesz ziemniaki średniej wielkości, możesz je pokroić w ćwiartki bądź naciąć w stylu ziemniaków hasselback. W pierwszym przypadku wymieszaj ziemniaki w marynacie. W drugim posmaruj je dokładnie z każdej strony marynatą musztardową za pomocą pędzelka kuchennego. Małe ziemniaki możesz piec w całości.

Tak przygotowane ziemniaki włóż do rękawa do pieczenia, który zwiąż z każdej strony (na „cukierka”). Dokonaj kilku nakłuć w rękawie i wstaw ziemniaki do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni (termoobieg). Piecz przez około 60 minut.

SKŁADNIKI NA MARYNATĘ KETCHUPOWĄ (proporcje na 1 kg ziemniaków):

ketchup (polecam Ketchup Kielecki Łagodny) – 3 łyżeczki
sos sojowy – 1 łyżka
miód – 2 łyżeczki
po jednej łyżeczce: oregano, bazylii, tymianku i słodkiej papryki

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Połącz ze sobą wszystkie składniki marynaty i dokładnie wymieszaj całość.

Pamiętaj by ziemniaki były zbliżonej wielkości. Małe możesz piec w całości. Średniej i dużej wielkości kartofle podziel na ćwiartki lub ponacinaj.

Wymieszaj ziemniaki w marynacie ketchupowej. Następnie przełóż je do rękawa do pieczenia, zwiąż oba końce i dokonaj kilku nakłuć. Piecz przez 60 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Smacznego!

You may also like

Zostaw komentarz