Drożdżówki z serem, dżemem i owocami

Przez Izabela

Drożdżówki to jeden z ulubionych wypieków chyba każdego z nas. Dzisiaj zapraszam na smaczne bułeczki z serem, dżemem i świeżymi owocami. Do ich przygotowania możesz wykorzystać dowolne owoce: truskawki, jeżyny, maliny, borówki, jagody czy jabłka. Dodatek dżemu dodatkowo podkreśli ich smak i nada zdecydowanego charakteru. Z kolei serowe nadzienie będzie stanowić uzupełnienie całości. Jeśli chcesz, zamiast serowego nadzienia możesz wykorzystać budyń o ulubionym smaku. Ciasto drożdżowe z poniższego przepisu jest, uważam, doskonałe. Dlaczego? Po pierwsze, przyjemnie się z nim pracuje, zupełnie bezproblemowo. Nie klei się do rąk i nie wymaga podsypywania mąką. Po drugie, smakuje wyśmienicie.

Z podanych w przepisie proporcji otrzymasz około 20 drożdżówek.

SKŁADNIKI NA CIASTO DROŻDŻOWE

mleko – 145 ml
cukier – 4 łyżki
masło – 100 g
świeże drożdże – 35 g lub 14 g drożdży instant
mąka – 500 g
jajka – 2 sztuki

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Podgrzej mleko razem z masłem i dwoma łyżkami cukru. Trzymaj mleko na ogniu do momentu całkowitego roztopienia masła i rozpuszczenia się cukru, a następnie pozostaw do lekkiego wystudzenia. Pamiętaj by nie dodawać drożdży do gorącego mleka. To bardzo istotne, inaczej drożdże stracą swoje właściwości. Kiedy mleko nieco przestygnie i będzie jedynie ciepłe, dodaj świeże lub suszone drożdże, dokładnie wymieszaj całość i odstaw rozczyn na około 10 minut. Na zdjęciu poniżej rozczyn drożdżowy po tym czasie (użyłam drożdży instant). Widzimy, że drożdże są aktywne, zatem możemy przystąpić do dalszych etapów.

Do misy robota lub innej dużej misy wsyp mąkę, dodaj pozostały cukier, jajka i aktywny rozczyn drożdżowy. Wyrabiaj ciasto do momentu dokładnego połączenia się składników. Kiedy przestać wyrabiać ciasto? Gdy przestanie kleić się ono do rąk. Przykryj je wówczas ściereczką kuchenną i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Czas wyrastania od 60 do 90 minut.

Ciasto drożdżowe przed wyrastaniem

Wyrośnięte ciasto drożdżowe przełóż na blat i jeszcze przez moment je wyrabiaj. Nie musisz podsypywać go mąką. Ciasto nie klei się do rąk czy stolnicy. Pracuje się z nim doskonale. Podziel ciasto na dwie równe części.

Każdą część ciasta rozwałkuj na kształt prostokąta. Następnie posmaruj je cienką warstwą serowego nadzienia (składniki poniżej).

SKŁADNIKI NA NADZIENIE SEROWE:

twaróg mielony – 400 g
żółtka – 2 sztuki
skórka starta z 1 cytryny
opakowanie cukru z wanilią

By przygotować nadzienie, wystarczy dokładnie wymieszać wszystkie składniki. Twaróg, którego użyjemy ma w tym przepisie duże znaczenie. Wybierz taki, który jest już mielony i nie kruszy się pod naciskiem dłoni.

Wracamy do drożdżówek. Wyłóż po 2 łyżeczki dżemu z truskawek. Polecam Dżem z truskawek bez dodatku cukru marki Stovit. Dlaczego? Ma właściwą konsystencję i cudowny smak. To istotne by użyć właściwie dobranego dżemu. Jeśli sięgniesz po zbyt płynny dżem, Twoje drożdżówki podczas pieczenia się rozpłyną. Podobnie ma się rzecz w przypadku użycia zbyt dużej ilości dżemu.

Pora na zawinięcie ciasta w roladę, jak na zdjęciu poniżej.

Następnie za pomocą ostrego noża podziel każdą roladę na kawałki szerokości około 2-3 cm.

Przełóż drożdżówki do formy wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując pomiędzy nimi odstępy. Ja w tym celu wykorzystuję duże blaszki z wyposażenia piekarnika.

Przykryj drożdżówki ściereczką kuchenną i pozostaw je na około 15 minut. W tym czasie przygotuj kruszonkę (składniki poniżej).

SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ:

mąka – 5 łyżek
cukier – 2 łyżki
masło – 50 g

By przygotować kruszonkę, wystarczy połączyć ze sobą wszystkie składniki.

Przed wstawieniem drożdżówek do piekarnika, posmaruj każdą z nich roztrzepanym jajkiem. Następnie ułóż na każdej bułeczce ulubione owoce i przygotowaną wcześniej kruszonkę.

Wstaw drożdżówki do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni z funkcją termoobieg. Piecz przez 15 do 17 minut. Podawaj z lukrem lub, jeśli wolisz, bez niego. Smacznego!

You may also like

Zostaw komentarz