Bajecznie łatwe, jogurtowe ciasto ze śliwkami, dżemem z malin i kruszonką, które przygotujesz w zaledwie kilka chwil. Przed nami chłodne, jesienne dni z kubkiem herbaty w dłoni i ciepłym kocykiem na kolanach. Dodając do tego sezon na śliwki, propozycja takiego przepisu wydaje się być idealna 🙂 Dlaczego ciasto jest bajecznie łatwe? Wystarczy, że połączysz ze sobą wszystkie jego składniki, przełożysz do formy, posmarujesz dżemem, dodasz śliwki, kruszonkę i możesz piec!
SKŁADNIKI NA CIASTO:
200 g jogurtu greckiego
2 jajka
250 g mąki
100 g cukru
70 g oleju
1 łyżka cukru z wanilią
1 łyżeczka proszku do pieczenia
PONADTO:
Słoik dżemu z malin Stovit
Świeże śliwki
SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ:
100 g masła
2-3 łyżki cukru
150 g mąki
Przygotuj dwie misy. Do jednej dodaj składniki na ciasto (wszystkie powinny mieć temperaturę pokojową), do drugiej składniki na kruszonkę.
Korzystając z miksera, połącz ze sobą składniki na ciasto. Będzie ono dość gęste. Przełóż je do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Użyłam formy o wymiarach 20×24,5 cm.
Kolejny krok to wyłożenie kilku łyżek dżemu z malin, który w połączeniu ze słodyczą ciasta i owoców nada całości smaku i charakteru.
Wypestkuj umyte i osuszone śliwki, pokrój je w średniej wielkości kostkę i wyłóż na dżem z malin.
Teraz połącz dłońmi składniki na kruszonkę, wyłóż ją na owoce i wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Piecz ciasto przez 45 minut. Polecam użyć funkcji termoobieg. Pamiętaj, że każdy piekarnik może wymagać innej temperatury lub czasu pieczenia.
Piecz ciasto do momentu jego wyraźnego zarumienienia. Przed podaniem możesz ciasto polukrować bądź oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!