Sałatka z surimi w koszyczkach serowych

Przez Izabela

Smaczna sałatka ryżowa z paluszkami krabowymi, podana w uroczych koszyczkach serowych, które zrobisz w zaledwie kilka minut, z pewnością wzbudzi zainteresowanie wśród Twoich gości. Sprawdź jak z kilku podstawowych składników przygotować to efektowne danie.

SKŁADNIKI:

250 g tartego żółtego sera (na koszyczki serowe)
200 g paluszków krabowych (surimi)
1 woreczek ugotowanego ryżu
1 puszka kukurydzy
3 posiekane ogórki konserwowe
połowa drobno posiekanej czerwonej cebuli
pęczek świeżego koperku
2 łyżki dobrego majonezu (polecam Majonez Kielecki)
sól i spora szczypta pieprzu

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Zacznij od usmażenia koszyczków serowych. Wyłóż ser (około 40 g na jeden koszyczek) na suchą patelnię i poczekaj aż się rozpuści, a następnie da przewrócić na drugą stronę. Przy dobrze rozgrzanej patelni proces smażenia sera z jednej strony trwa około minuty.

Gotowy, usmażony placek serowy przełóż na odwróconą do góry dnem szklankę i uformuj koszyczek, dociskając go dłonią. Uwaga! Ser będzie gorący, ukształtuj go przez papierowe ręczniki!

Koszyczki szybko zastygają i trzeba przyznać, że swoim niepowtarzalnym kształtem efektownie zaprezentują się na każdym stole!

Teraz wystarczy pokroić i wymieszać wszystkie składniki sałatki: paluszki krabowe (surimi), ryż, kukurydzę, ogórki konserwowe, czerwoną cebulę, koperek, majonez (polecam Majonez Kielecki), sól i sporą szczyptę pieprzu i gotowe!

Sałatkę możesz od razu wyłożyć do koszyczków serowych lub przechować ją w w lodówce w zamkniętym pojemniku i wypełnić koszyczki tuż przed podaniem na stół.

Smacznego!

You may also like

Zostaw komentarz