Tradycyjna sałatka jarzynowa

Przez Izabela

Nie ma chyba żadnego polskiego domu, w którym od czasu do czasu nie pojawia się tradycyjna sałatka jarzynowa. Najbardziej zadziwiające jest to, że w każdej kuchni smakuje ona inaczej. Ba! Z doświadczenia wiem, że nawet w mojej kuchni każdorazowo sałatka jarzynowa smakuje inaczej. Dzieje się tak za sprawą dobieranych warzyw, czasami nawet owoców, innego doprawiania, użytego majonezu. W tym miejscu zachęcam Cię do przygotowania własnego majonezu, zajmie Ci to zaledwie dwie minuty. W niniejszym poście zapraszam Cię do poznania mojej wersji sałatki jarzynowej.

SKŁADNIKI:

ziemniaki – 7 średnich sztuk
marchewka – 6 sztuk
korzeń pietruszki – 3 duże sztuki
seler – 1 sztuka
por – odcinek 10 cm
jajko – 7 sztuk
kiszone ogórki – 4 duże sztuki
natka pietruszki – 1 pęczek
musztarda – 2 łyżeczki
sól i pieprz do smaku
majonez – 4 kopiaste łyżki

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Jajka ugotuj na twardo, obierz ze skorupki i drobno posiekaj.

Marchew, ziemniaki, seler i pietruszkę ugotuj w łupinkach w lekko osolonej wodzie. Pozostaw do wystudzenia, a następnie obierz je dokładnie i drobno posiekaj. Dodaj do jajek.

Por, kiszone ogórki i natkę pietruszki umyj i bardzo drobno posiekaj.

Kiedy wszystkie składniki będziesz mieć posiekane, dopraw je pieprzem, solą i musztardą, dokładnie wymieszaj. Odstaw na godzinę do lodówki by smaki się przegryzły. Następnie dodaj do sałatki majonez i ponownie dokładnie wymieszaj. Smacznego!

You may also like

Zostaw komentarz