Drobiowe kotlety siekane z pieczarkami i papryką

Przez Izabela

Kotlety siekane to smaczny i efektowny sposób na fileta z kurczaka. Wystarczy wymieszać ze sobą wszystkie posiekane składniki, doprawić, a następnie usmażyć na złocisty kolor. Można je również upiec w piekarniku, należy wówczas pamiętać by w połowie pieczenia przewrócić kotlety na drugą stronę. Niniejszy przepis otrzymałam od koleżanki z pracy, dokładnie 17 lat temu. Kotlety siekane są tak efektowne, że sprawdzą się doskonale na wszelkiego rodzaju przyjęciach. Przed podaniem można je posypać startym serem. Zapraszam Cię tutaj by w wyróżnionych relacjach „Siekane” zobaczyć krótki filmik z etapów przygotowania kotletów. Przyznam się szczerze, że byłam tak zaabsorbowana nagrywaniem filmiku, że całkowicie zapomniałam o fotografowaniu poszczególnych etapów.

SKŁADNIKI:

filety z kurczaka – 2 pojedyncze sztuki
pieczarki – 200 g
czerwona papryka – 1 sztuka
czerwona cebula – 2 sztuki
sól i pieprz do smaku
słodka papryka mielona – 1 łyżeczka
suszony lubczyk – 1 łyżeczka
mąka ziemniaczana – 4 łyżki
jajko – 4 sztuki

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Filety z kurczaka umyj, osusz i ostrym nożem posiekaj w drobną kosteczkę.

Posiekaj również cebule, paprykę i pieczarki.

Wszystkie posiekane składniki wrzuć do misy, dodaj 4 całe jajka, sól i pieprz do smaku (nie żałuj), łyżeczkę mielonej słodkiej papryki, łyżeczkę suszonego lubczyku, 4 łyżki mąki ziemniaczanej. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Na patelni rozgrzej olej, łyżką nakładaj „ciasto” i usmaż kotleciki na średnim ogniu (po kilka minut z każdej strony). Sposób smażenia jest identyczny jak w przypadku placków ziemniaczanych. Smacznego!

You may also like

Zostaw komentarz