Lemon curd

Przez Izabela

Lemon curd to wspaniały, słodko-cytrynowy krem na bazie żółtek. Dodaje się go do ciast, ciasteczek, babeczek, deserów, lodów, a prawdziwi koneserzy potrafią wyjadać go łyżeczką. Przepisów na lemon curd jest bardzo dużo. Różnią się one od siebie zazwyczaj sposobem wykonania. Składniki zwykle są podobne: cytryny, cukier, żółtka i masło. Przepis, który właśnie czytasz należy do najłatwiejszych i zawsze się udaje. Bo, nie oszukujmy się, lemon curd choć nie jest skomplikowany, to jednak jest trudny. Zdarza się, że cała masa się zważy i wówczas nadaje się tylko do kosza. Ale nie z tym przepisem! Zobacz jak ja w prosty sposób zrobić lemon curd. Z podanych niżej składników otrzymasz gęsty krem cytrynowy, który najwygodniej jest aplikować poprzez rękaw cukierniczy. Zresztą, wszelkie wskazówki znajdziesz niżej.

Lemon curd

SKŁADNIKI:

70 g żółtek*
100-120 g cukru**
skórka starta z 1 cytryny
80 g soku z cytryny
60 g masła

*70 g to zazwyczaj 4 małe sztuki

**Ilość cukru powinna oscylować wokół proporcji podanych wyżej. Nie dodawaj więcej niż 120 g cukru, powyżej tej ilości krem będzie zbyt słodki

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Zacznij od przygotowania wszystkich składników i akcesoriów. Odważ żółtka (zazwyczaj wystarczą 4 małe jajka), cukier. Zetrzyj skórkę z wyparzonej cytryny, a następnie wyciśnij z niej i odważ sok. Jeśli cytryna ma dużo soku, wystarczy jedna sztuka. Jeśli masz mniej soczyste cytryny, możesz potrzebować dwóch sztuk. Wyjmij masło z lodówki, możesz je pokroić na mniejsze kawałki by łatwiej się rozpuszczało w gorącej masie cytrynowej.

Składniki

Przygotuj rondelek, na którym umieścisz szklaną miskę z żółtkami, cukrem, sokiem i skórką z cytryny. Pamiętaj by miska z żółtkami nie dotykała gotującej się w rondelku wody. Przed przystąpieniem do pracy, upewnij się czy miska, której chcesz użyć jest odpowiednia do rondla z wodą. Ok, wszystko przygotowane, więc możesz dodać do szklanej misy żółtka, cukier, skórkę cytrynową i sok z cytryny. Wszystko w ilościach podanych w przepisie. Wymieszaj przy pomocy rózgi kuchennej.

Umieść miskę na rondelku z wodą i odpal palnik. Na poniższym zdjęciu możesz zobaczyć jak wygląda masa po wymieszaniu wszystkich składników i umieszczeniu misy na rondelku.

Od momentu zagotowania się wody w rondlu, mieszaj masę by cukier się rozpuścił i by nie powstały niechciane grudki. Trzymaj mały, ewentualnie średni ogień. Im mniejszy ogień, tym lepiej, choć dłużej będziesz czekać nim masa stężeje. Z każdą chwilą krem będzie coraz bardziej gęsty. Potrwa to od 10 do 15 minut. W tym czasie cierpliwie mieszaj masę. Uwierz, warto się poświęcić!

Gotowa masa

Gotowa masa będzie dość gęsta, o konsystencji śmietany. Wówczas wyłącz palnik i zdejmij ostrożnie (by się nie oparzyć) misę z rondelka. Natychmiast dodaj kawałki masła i dokładnie wymieszaj całość. Masa bardzo szybko zacznie gęstnieć. Jeśli chcesz, możesz przelać ją od razu do przygotowanego wcześniej słoika lub, tak jak ja, przecedzić przez sito by krem był gładki i aksamitny. Przecedzanie nie jest konieczne. Na tym etapie masa bardzo szybko tężeje, więc jeśli zdecydujesz się na przecedzanie, zrób to dość sprawnie. Z proporcji podanych w przepisie, otrzymasz słoik gotowego kremu lemon curd o pojemności 200 ml. Możesz go przechowywać w lodówce nawet do dwóch tygodni. Smacznego!

You may also like

Zostaw komentarz