Syrop z mirabelek

Przez Izabela

Mirabelki to smaczne, małe śliwki o żółtym lub czerwonym kolorze. Zazwyczaj rosną „dziko”, choć moi sąsiedzi mają szczęście mieć mirabelkowe drzewo na swoim ogrodzie. Kilka dni temu obdarowali mnie świeżo zebranymi, czerwonymi owocami. Tak, mirabelek się nie zrywa. Trzeba poczekać aż spadną z drzewa i wówczas je pozbierać. Najbardziej popularnymi przetworami z mirabelek są dżemy, konfitury i kompoty. Dzisiaj jednak proponuję sok/syrop. Moi domownicy kochają wszelkiego rodzaju soki. Znikają one z naszej spiżarni z prędkością światła. I choć nazywam je przetworami na zimę, doskonale wiem, że zostaną wykorzystane nim skończy się lato.

Sprawdź jak zrobić syrop z mirabelek bez sokownika i bez drylowania owoców.

Jeśli szukasz przepisu na inny syrop, sprawdź sok z mięty.

SKŁADNIKI:

3 kg śliwek mirabelek
1,5 kg cukru
1,5 litra wody

Proporcje na 1 kg śliwek:

1 kg śliwek mirabelek
500 g cukru
500 ml wody

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Dokładnie umyj śliwki. Wyrzuć nadpsute owoce – to bardzo ważne. Czyste mirabelki włóż do dużego garnka. Weź pod uwagę, że garnek musi być dużo większy objętościowo niż śliwki, w trakcie gotowania pojawi się piana, a owoce będą wypływać na wierzch. Wlej wodę i wsyp cukier.

Gotuj całość na małym lub średnim ogniu. Cukier musi się dokładnie rozpuścić, a mirabelki popękać i puścić sok.

Następnie partiami przecedzaj owoce przez gęste sito. Jeśli chcesz by Twój sok był klarowny, przecedź go i nie dociskaj owoców by nie dostały się do niego kawałki miąższu. Jeśli wolisz bardziej intensywny syrop, śmiało dociśnij owoce.

Tak przecedzony sok ponownie doprowadź do wrzenia i jeszcze gorący przelej do wyparzonych butelek lub słoików. Ja przelewam sok przez lejek, na którym dodatkowo umieszczam gazę, by sok był jeszcze bardziej klarowny. Od razu po przelaniu soku, zakręć butelki. Z 3 kg owoców otrzymałam 10 butelek (o pojemności 330 ml) gotowego soku.

Pasteryzuj butelki z sokiem mirabelkowym przez kilka minut (do 10), licząc od momentu zagotowania się wody Jeśli wolisz, możesz je pasteryzować w piekarniku. Sok przed podaniem rozcieńcz wodą. Smacznego!

You may also like

Zostaw komentarz