Pasztet z selera

Przez Izabela

Pasztet z selera jest niezwykle smaczny, wzbogacony dodatkiem innych warzyw. Jest pyszną alternatywą do mięsnych pasztetów, a przy tym zdrowy i lekkostrawny. Można go z powodzeniem rozsmarować na pieczywie.

SKŁADNIKI:

seler – 2 sztuki (około 850 g – waga po obraniu)
marchew – 3 sztuki
korzeń pietruszki – 2 sztuki
szalotki – 3 sztuki (lub 1 duża cebula)
czosnek – 3-4 ząbki
jajka – 2 sztuki
bułka tarta – 5 łyżek
świeże zioła, np. bazylia, tymianek, oregano czy natka pietruszki
gałka muszkatołowa – szczypta
sól i pieprz do smaku

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Obierz wszystkie warzywa: seler, pietruszkę, marchew, szalotki i czosnek. Seler, marchew i pietruszkę pokrój ma mniejsze kawałki i wrzuć do garnka. Dodaj czosnek i szalotki. Gotuj całość w delikatnie osolonej wodzie, do miękkości warzyw. Nie muszą one być całkowicie ugotowane. Ważne by dało się je zmielić. Po ugotowaniu odcedź warzywa z wody i pozostaw do wystudzenia.

Następnie przełóż warzywa do robota kuchennego lub malaksera i zmiel całość do uzyskania pożądanej konsystencji.

Do zmielonych warzyw dodaj posiekane zioła (wg uznania, np. bazylię, tymianek, natkę pietruszki czy oregano). Dopraw całość odrobiną gałki muszkatołowej, solą i świeżo mielonym pieprzem.

Wbij jajka i dodaj bułkę tartą. Dokładnie wymieszaj całość. Jeśli masa będzie zbyt rzadka, dodaj więcej bułki tartej. Jeśli będzie zbyt gęsta, dodaj odrobinę bulionu warzywnego.

Przełóż masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni z funkcją termoobieg. Piecz przez około 60-70 minut.

Po upieczeniu pozostaw pasztet do całkowitego wystudzenia. Przechowuj w lodówce. Smacznego!

You may also like

Zostaw komentarz