Babka marmurkowa z czekoladą i orzechami

Przez Izabela

Babka marmurkowa, wilgotna i niezwykle smaczna, polana czekoladą z dodatkiem posiekanych orzechów. Sprawdzi się idealnie nie tylko na wielkanocnym stole. Prezentuje się wyjątkowo apetycznie i z pewnością przypadnie do gustu Twoim gościom. Możesz ją przygotować, tak jak ja, w wersji bez glutenu. W takim wypadku, polecam użycie uniwersalnej mąki bezglutenowej.

Babka marmurkowa

SKŁADNIKI:

masło – 190 g
cukier – 150 g
jajka – 3 sztuki
mąka (pszenna lub bezglutenowa uniwersalna) – 190 g
proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
czekolada – 1 tabliczka 90 g
śmietanka kremówka (lub gęsta część mleczka kokosowego)- 50 g

POLEWA:

czekolada – 2 tabliczki po 90 g
olej – 3 łyżki
posiekane orzechy – 3 garści

SPOSÓ PRZYGOTOWANIA:

Utrzyj miękkie masło z cukrem na puszystą, gładką masę.

Zacznij stopniowo dodawać po jednym jajku i w dalszym ciągu ucieraj ciasto. W osobnej misce połącz ze sobą mąkę i proszek do pieczenia, a następnie dodaj to do masy jajeczno-maślanej.

Rozpuść czekoladę razem ze śmietanką lub mleczkiem kokosowym do momentu uzyskania gładkiej polewy.

Podziel gotowe ciasto na dwie równe części. Do jednej z nich dodaj roztopioną, wystudzoną czekoladę i dokładnie wymieszaj.

Natłuść dokładnie formę do babki i delikatnie oprósz ją mąką. Wykładaj ciasto do formy, naprzemiennie – tak jak na zdjęciu poniżej.

Ja wykładam dwie warstwy ciasta i mieszam całość za pomocą drewnianego patyczka.

Wstaw babkę do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni i piecz przez 50 minut. Radzę sprawdzić gotowość ciasta korzystając z drewnianego patyczka. Po wyjęciu ciasta z piekarnika, pozostaw je do całkowitego wystudzenia, a następnie wyjmij je z formy.

Przygotuj polewę. Rozpuść 2 tabliczki czekolady razem z 3 łyżkami oleju. Dodaj posiekane orzechy lub granolę orzechową i dokładnie wymieszaj całość. Polej babkę polewą czekoladową z orzechami.

Smacznego!

You may also like

Zostaw komentarz