Ciasto cytrynowe z serem

Przez Izabela

Wspaniałe ciasto cytrynowe z dodatkiem sera. Jego cytrusowy aromat roznosi się po całym domu już w trakcie pieczenia, a z każdy kolejny kęs zachwyca aksamitnym, serowym wnętrzem. Ciasto jest chrupiące z zewnątrz i kremowe wewnątrz. A przygotowanie? Jest bardzo proste. Wystarczy połączyć ze sobą składniki warstwy maślanej, a następnie warstwy serowej. Następnie obie masy należy przełożyć do formy i upiec. Przed podaniem koniecznie oprósz ciasto cukrem pudrem.

Do przygotowania tego ciasta wybierz formę o średnicy 20, maksymalnie 22 cm. Dno formy wyłóż papierem do pieczenia. Przed przystąpieniem do pieczenia, sparz cytryny wrzątkiem i odpowiednio wcześnie wyjmij ser, masło i śmietanę z lodówki. Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej.

SKŁADNIKI NA WARSTWĘ MAŚLANĄ:

110 g miękkiego masła
150 g cukru
skórka starta z 1 cytryny
sok z 1 cytryny
1 jajko
160 g mąki*
1 łyżeczka proszku do pieczenia
opcjonalnie 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

*Mąka pszenna lub uniwersalna bezglutenowa

SKŁADNIKI NA WARSTWĘ SEROWĄ:

200 g twarogu sernikowego
100 g śmietany 18%
100 g cukru pudru
1 jajko
skórka starta z 1 cytryny
sok z 1 cytryny

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Zacznij od przygotowania warstwy maślanej. MASŁO powinno być bardzo miękkie, częściowo może być nawet roztopione. Ja wstawiam je na 20-30 sekund do mikrofalówki. Do misy dodaj masło i cukier, a następnie dokładnie wymieszaj przy pomocy rózgi kuchennej. Dodaj skórkę startą z jednej cytryny i sok z połowy cytryny. Jeśli cytryna jest mało soczysta, dodaj sok z całego owocu. Wlej ekstrakt waniliowy, wbij jajko i ponownie dokładnie wymieszaj całość. Na końcu wsyp mąkę i proszek do pieczenia. Zmiksuj masę na niewielkich obrotach miksera. Wyłóż ciasto na dno formy wyłożonej papierem do pieczenia.

Teraz przystąp do przygotowania masy serowej. Dodaj do misy ser, śmietanę, cukier puder i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj skórkę startą z jednej cytryny i sok z połowy cytryny. Jeśli cytryna jest mało soczysta, dodaj sok z całego owocu. Wymieszaj masę, a następnie wbij jajko. Dokładnie wymieszaj całość i przelej masę serową do formy.

Piecz ciasto przez 40 minut w temperaturze 175 stopni. Ustaw termoobieg. Po tym czasie wyłącz piekarnik i uchyl drzwiczki. Pozostaw ciasto wewnątrz piekarnika jeszcze przez 15 minut. Gorące ciasto będzie sprawiało wrażenie rzadkiego i tak ma być. Zostaw je do zupełnego wystudzenia w temperaturze pokojowej. Następnie schłodź w lodówce. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem. Smacznego!

You may also like

Zostaw komentarz