Babka pomarańczowa to jeden z moich najstarszych przepisów. Dostałam go wiele lat temu od mojej wychowawczyni, byłam wówczas w szkole podstawowej! I już wtedy piekłam ją namiętnie. Jest bardzo puszysta, wilgotna i aromatyczna dzięki świeżo wyciśniętemu soku z pomarańczy. Sok z pomarańczy można zastąpić sokiem z cytryny i mamy wówczas babkę cytrynową. Na podkreślenie zasługuje również fakt, że w przeciwieństwie do babek drożdżowych, ta babka na długo zachowuje swoją świeżość. Jest idealna nie tylko w okresie świąt wielkanocnych. Jej wykonanie jest banalnie proste. Poniższy przepis przekazałam całej rodzinie i znajomym, nikt już nie poszukuje innego. To chyba najlepsza rekomendacja.
SKŁADNIKI:
Jajka – 5 sztuk
Mąka kukurydziana/pszenna – 1 szklanka
Mąka ziemniaczana – 2 łyżki
Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
Cukier – 1 szklanka
Olej – pół szklanki
Sok z 1 pomarańczy/cytryny
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Przygotuj wszystkie składniki w ilości potrzebnej do wykonania babki.
Oddziel białka od żołtek. Pamiętaj by do białka nie dostała się choćby kropla żółtka. Białka wlej do czystej, suchej misy miksera razem ze szczyptą soli. Ubijaj je na wysokich obrotach do momentu uzyskania puszystej, gładkiej piany uważając jednocześnie by nie „przebić” białek. Wówczas należy zacząć cały proces od nowa.
Zacznij stopniowo dodawać cukier, w dalszym ciągu ubijając masę. Kiedy cukier się rozpuści i nie będzie wyczuwalny, zmniejsz obroty miksera i zacznij stopniowo dodawać po jednym żółtku.
Teraz należy dodawać suche składniki – mąki i proszek do pieczenia (stopniowo, po jednej łyżce).
Następnie cienkim strumieniem dolewaj olej. Zupełnie na końcu dolej sok z pomarańczy/cytryny. Wymieszaj ciasto przy pomocy szpatułki. Przełóż je do przygotowanej wcześniej formy do babki lub dwóch mniejszych keksówek.
Piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez około godzinę (jeśli używasz jednej dużej formy) lub przez 38 minut (jeśli używasz dwóch keksówek). Z uwagi na różne właściwości piekarników, najlepiej jest sprawdzać drewnianym patyczkiem czy ciasto jest gotowe. Patyczek powinien być zupełnie suchy. Jeśli jest wilgotny, musisz nieco wydłużyć czas pieczenia.
Po wystudzeniu babkę można polukrować, opruszyć cukrem pudrem lub pozostawić tak jak jest.
Jeśli chcesz zobaczyć jak zrobiłam tę babkę szczegółowo krok po kroku, zapraszam Cię na mój Instagram, gdzie w wyróżnionych relacjach znajdują się filmiki, na których pokazuję poszczególne etapy wykonania babki pomarańczowej.
Smacznego!
13 komentarzy
Babka wyszła pyszna! Zrobilam na soku z pomarańczy. Próbujcie!
Babka wyszła pyszna! Zrobilam na soku z pomarańczy. Próbujcie kochani, bardzo dobry przepis!
To mój sprawdzony przepis. Miło mi, że przypadł Ci do gustu 🙂 Pozdrawiam
Właśnie siedzi w piekarniku. Czekam na efekt końcowy.
A czy wyjdzie ona w silikonowych foremkach wielkości muffinek? Wówczas jaki czas pieczenia? Tak mniej więcej ?❤.
To bardzo puszysta babka biszkoptowa. Wyjdzie, a czas pieczenia trzeba sprawdzać drewnianym patyczkiem. Myślę, że kilkanaście minut
Jaka wielkość foremki…? Mam taka aluminiowa długości ok 24 cm może być ? 🙂
Jak najbardziej
Cześć. Zastanawiam się czy nie zastąpić cukru kryształu pudrem. Szybciej się rozpuści w pianie. Próbował ktoś?
Możesz dodać też cukier drobny. Pudru osobiście do piany nie używałam
Wyszła pyszną
Choć za słodka
Niestety mi nie wyszła. Sam zakalec. Co mogło pójść nie tak?
Rzadko dostaję takie wiadomości czy komentarze odnośnie tego właśnie przepisu. Zazwyczaj okazuje się, że wina leży w zbyt krótkim czasie pieczenia lub zbyt niskiej temperaturze. Każdy piekarnik ma tak naprawdę inne właściwości. Ja piekę wszystko używając funkcji termoobieg, która dodatkowo podnosi temperaturę pieczenia i tym samym skraca jego czas. Co więcej, nie zawsze piekarniki osiągają taką temperaturę, na jaką go ustawiamy, o czym przekonałam się osobiście umieszczając w piekarniku termometr kuchenny, który wskazywał temperaturę niższą aż o 20 stopni. Zawsze zachęcam do wypróbowania przepisu na różnych ustawieniach piekarnika. Mam nadzieję, ze pomogłam 🙂