Lekkostrawna zupa z pulpecikami drobiowymi, ryżem i szafranem

Przez Izabela

Lekkostrawna zupa z pulpecikami drobiowymi, koprem włoskim i szafranem to doskonała opcja na obiad dla dzieci, dla osób starszych, dla osób na diecie i nie tylko. Jej przygotowanie zajmuje niewiele czasu, a efekt końcowy stanowi pełnowartościowy, sycący posiłek. Dzięki zawartości kopru włoskiego i szafranu, zupa jest bardzo aromatyczna, co dodatkowo wzbogaca jej smak. Koper włoski, inaczej fenkuł, znany jest ze swoich właściwości leczniczych, m.in. wspiera pracę układu pokarmowego. O właściwościach szafranu chyba nie trzeba nikogo przekonywać. Dodatkowo idealnie pasuje on do fenkułu i ryżu.

SKŁADNIKI / 4-5 osób

filety z piersi kurczaka – 2 sztuki lub 500 g drobiowego mięsa mielonego
marchewka – 3 sztuki
koper włoski – 1 sztuka
ryż – 2 woreczki
sól
koperek
natka pietruszki – pół pęczka
szafran – kilka nitek (nie za dużo)
woda – 1,5 litra

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Filety z kurczaka umyj, osusz ręcznikiem papierowym, pokrój na mniejsze kawałki i przepuść je przez maszynkę do mielenia mięsa. Jeśli nie chcesz samodzielnie mielić mięsa, możesz kupić gotowe mięso mielone. Ja korzystam z kurczaków pochodzących z wolnego chowu, więc nie mam wyjścia i jeśli chcę zrobić pulpety, muszę najpierw zmielić filety. Do gotowego mięsa dodajemy sól, pokrojoną natkę pietruszki i jedną startą na tarce marchewkę.

Następnie wszystko dokładnie mieszamy.

Mokrą dłonią formujemy pulpeciki pożądanej wielkości.

Koper włoski przekroić na pół, dodać do garnka. Pozostałe dwie marchewki umyć, obrać, pokroić w talarki i dodać do garnka. Warzywa zalać wodą, lekko doprawić solą, szczyptą cukru i gotować około 20 minut.

Po tym czasie dodać do zupy przygotowane wcześniej pulpeciki, doprowadzić do wrzenia. Jeśli pojawią się szumowiny, należy je zdjąć przy pomocy łyżki cedzakowej. Dodać szafran, koperek i gotować kolejne 20 minut (do miękkości marchewki). Należy pamiętać by nie dodać zbyt dużo nitek szafranu, ponieważ zupa może być zbyt gorzka. Uczulam na intensywny smak tejże przyprawy.

W osobnym garnku ugotować ryż zgodnie z opisem na opakowaniu. Dodać go do zupy. Smacznego!

You may also like

Zostaw komentarz