Lemoniada ogórkowa

Przez Izabela

Już na wstępie zapewniam, że lemoniada z ogórka nie dość, że wspaniale orzeźwia, to jest przy tym absolutnie przepyszna. Zdaję sobie sprawę, że niektórym samo wyobrażenie smaku ogórkowego napoju może wydawać się mało atrakcyjne. Niemniej jednak jest to przepis, do którego wraca się z ogromną przyjemnością, zwłaszcza w upalne, gorące dni.

Jeśli wolisz przepis w wersji video, zapraszam Cię tutaj.

Składniki:

2 ogórki gruntowe*
3 cytryny
pęczek świeżej mięty
120 g cukru
500 ml wody niegazowanej
1000 ml wody gazowanej
kostki lodu

*Dobierz wielkość ogórków w taki sposób by ich ilość objętościowo odpowiadała ilości 3 cytryn. Wybierz smaczne ogórki gruntowe. Jeśli będą gorzkie, lemoniada również będzie niesmaczna.

Sposób przygotowania:

Cytryny zalej wrzątkiem, a następnie pokrój na mniejsze kawałki. Ogórki dokładnie wyszoruj i również pokrój na kawałki.

Ogórki wraz z cytrynami umieść w malakserze bądź blenderze kielichowym. Dodaj świeżą miętę, cukier i wodę niegazowaną. Dokładnie zblenduj całość.

Następnie przecedź masę ogórkową przez gęste sito. Jeśli takiego nie posiadasz, możesz wykorzystać czystą gazę. Wlej sok do dzbanka z kostkami lodu, uzupełnij go wodą gazowaną. Smacznego!

You may also like

Zostaw komentarz