Sok z mięty na zimę

Przez Izabela

Sok z mięty smakuje wyśmienicie, a przy tym jest polecany ze względu na swoje właściwości zdrowotne. Latem wspaniale orzeźwia, gasi pragnienie i schładza nasz organizm. Możesz go dodać do lemoniady, wody, herbaty, słodkich sałatek czy deserów. Zimą pełni inne funkcje, choćby takie, które wspomagają funkcje trawienne. Spośród znanych właściwości soku z mięty można wymienić oczyszczanie organizmu, wzmacnianie odporności, ułatwianie wykrztuszania czy łagodzenie bólu gardła. Przed podaniem sok należy rozcieńczyć z wodą lub użyć jako dodatek do herbaty.

Do przygotowania soku polecam świeżą miętę ogrodową. Osobiście używam dwóch odmian: miętę pieprzową (jest bardziej wyrazista, zawiera więcej mentolu) i miętę zieloną (jest łagodniejsza, zawiera mniej mentolu). Zazwyczaj łączę obie odmiany.

Z podanych proporcji otrzymasz 6 butelek (o pojemności 330 ml) gotowego soku.

Składniki:

świeża mięta*
3 cytryny
2 litry wody
3 szklanki (600 g) cukru

*Ciężko mi określić dokładną ilość mięty. Nigdy jej nie ważyłam ani nie liczyłam gałązek. Przynoszę z ogrodu pełen mięty koszyk o pojemności 10 litrów. Jest to ilość, jaką mogłabym maksymalnie uchwycić w obie ręce.

Sposób przygotowania:

Gałązki mięty należy oczyścić i delikatnie, krótko, opłukać zimną wodą.

W garnku doprowadź do wrzenia wodę z cukrem. Wyłącz palnik. Odstaw na 10 minut.

W międzyczasie sparz cytryny wrzątkiem, a następnie zetrzyj z nich skórkę na tarce o średnich oczkach. Wyciśnij sok z tych samych cytryn. Wyrzuć pestki. Sok i skórkę cytrynową dodaj do wody z cukrem, wymieszaj. Dodaj oczyszczoną, opłukaną miętę i dokładnie ją dociśnij by w całości była zanurzona w wodzie. Możesz dodatkowo dodać kilka plasterków cytryny. Przykryj garnek i odstaw miętę do macerowania na 24 godziny.

Tak wygląda mięta po 24-godzinnym macerowaniu

Po tym czasie przecedż całość przez gęste sito, najlepiej z użyciem gazy. Tak powstały sok doprowadź do wrzenia i jeszcze gorący przelej do butelek lub słoików. By przedłużyć żywotność soku, możesz poddać go 5-minutowej pasteryzacji. Smacznego!

You may also like

Zostaw komentarz