Galaretka drobiowa

Przez Izabela

Galaretka drobiowa, inaczej galat, galart, galacik czy zimne nóżki, ma sporą rzeszę swoich wielbicieli. Można ją podawać skropioną sokiem z cytryny lub octem i dodatkiem pieczywa. Jest doskonałym pomysłem na wykorzystanie mięsa pozostałego z rosołu. Można do niej dodawać ulubione zioła i warzywa by wzbogacić smak, a przy okazji nadać koloru.

Galaretka z kurczaka

SKŁADNIKI:

gotowane mięso drobiowe (udka i piersi) – ilość wg uznania
marchew gotowana – kilka sztuk
groszek konserwowy – 1 puszka
kukurydza konserwowa – 1 puszka
jajka ugotowane na twardo – 2 sztuki
natka pietruszki
bulion – 1 litr/opakowanie żelatyny
żelatyna z przyprawami – 1 opakowanie/litr bulionu

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Obierz mięso ze skóry, oddziel od kości i pokrój na mniejsze kawałki. Marchew pokrój w drobną kostkę lub talarki. Posiekaj natkę pietruszki. Odsącz z zalewy groszek i kukurydzę. Ugotowane jajka podziel na ósemki.

Ułóż warzywa w przygotowanych wcześniej, czystych i przepłukanych zimną wodą naczyniach. Możesz wykorzystać miseczki, filiżanki czy pojemniki po serkach.

Jeśli do przygotowania galaretki wykorzystujesz rosół, przecedź go wcześniej przez gęste sito by wywar był bardziej klarowny. Jeśli zamierzasz przygotować galaretę od zera, ugotuj mięso z warzywami i dodatkiem czosnku oraz ziela angielskiego.

Odmierz niezbędną ilość gotowego wywaru, adekwatną do ilości żelatyny. Przyjmuje się, że na jedno opakowanie żelatyny przypada jeden litr wywaru. Jednakże proponuję nieco zmniejszyć ilość bulionu. Doprowadź go do wrzenia, a następnie zdejmij z ognia. Wsyp żelatynę do gorącego wywaru i dokładnie ją rozpuść. Pozostaw żelatynę do wystudzenia, a następnie wlej do naczyń z mięsem i warzywami. Wstaw całość do lodówki przynajmniej na kilka godzin. Smacznego!

You may also like

Zostaw komentarz