Szynka w galarecie

Przez Izabela

Szynka w galarecie jest jedną z potraw, jakich nie może brakować na wielkanocnym stole. Cieszy się również powodzeniem na wszelkiego rodzaju spotkaniach towarzyskich. Pięknie prezentuje się wśród innych dań, a przy tym wyśmienicie smakuje. Można ją serwować z przeróżnymi dodatkami, jednym z nich bez wątpienia jest sałatka jarzynowa. Dodatek sałatki to doskonały pomysł na wykorzystanie jej nadmiaru po świątecznym biesiadowaniu, zwłaszcza że przygotowanie potrawy zabiera niewiele czasu. Jaką szynkę wybrać? Przyjęło się, że najlepiej sprawdza się szynka konserwowa. Niemniej jednak możesz wybrać jakąkolwiek inną, którą lubisz i która nie pęka podczas rolowania.

Szynka w galarecie

SKŁADNIKI:

1 opakowanie żelatyny z przyprawami*
10 plastrów szynki**
3 ugotowane na twardo jajka
2 ugotowane marchewki
kilka ogórków konserwowych lub kiszonych
2 ugotowane ziemniaki
natka pietruszki
2 łyżki majonezu***
sól i pieprz do smaku

DO DEKORACJI:

pomidorki koktajlowe, cytryna, ugotowane jajka przepiórcze, majonez, natka pietruszki, oliwki, papryka i inne wg uznania

*Zamiast żelatyny z przyprawami możesz wykorzystać bulion drobiowy lub warzywny lub przecedzony przez gęste sito rosół z dodatkiem zwykłej żelatyny.

**Wybierz szynkę konserwową lub inną, którą można bezproblemowo zrolować.

***Polecam niezawodny Majonez Kielecki z naturalnym składem i oryginalnym smakiem.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Zacznij od przygotowania żelatyny wg instrukcji na opakowaniu lub żelatyny w połączeniu z bulionem lub rosołem. Odstaw do wystudzenia.

Następnie przygotuj sałatkę jeśli robisz danie od podstaw. Pokrój wszystkie składniki w drobną kostkę i umieść je w misce. Możesz zmielić jajka, ziemniaki i marchew, a ogórki zetrzeć na tarce.

Dodaj posiekaną natkę pietruszki, majonez, sól, pieprz i wymieszaj całość. Ja wybieram Majonez Kielecki, który ma naturalny skład i charakterystyczny smak.

Majonez Kielecki

Teraz pozostało już tylko na każdym plastrze szynki umieścić sałatkę, paski świeżej papryki i opcjonalnie talarki pora.

Zroluj szynkę i umieść ją w docelowym naczyniu. Powinno być ono na tyle głębokie by umożliwiło całkowite przykrycie szynki wraz z dodatkami tężejącą galaretą.

Niewątpliwie najprzyjemniejszym etapem tego przepisu jest dekorowanie potrawy. Poniższe zdjęcie jest tylko inspiracją.

Dekoracja szynki w galarecie

Ostatnim etapem jest zalanie całości przygotowaną wcześniej tężejącą galaretą. Wstaw naczynie z szynką do lodówki na przynajmniej kilka godzin. Podawaj z majonezem. Smacznego!

You may also like

Zostaw komentarz