Sernik mango z białą czekoladą na migdałowym spodzie

Przez Izabela

Moja dzisiejsza propozycja to sernik mango, trójwarstwowe ciasto bez pieczenia. Pierwszą warstwą są kruche ciasteczka pokruszone razem ze zmielonymi migdałami. Druga warstwa to masa serowa z białą czekoladą (tutaj pamiętaj o moich wcześniejszych wskazówkach by wybierać najlepsze smakowo czekolady). Całość zwieńczona jest pyszną warstwą mango. Sernik mango jest doskonałym pomysłem na niedzielny deser, wielkanocny stół czy rodzinne przyjęcie. Z pewnością zrobi wrażenie na Twoich gościach, ponieważ nie tylko smakuje wybornie, lecz również pięknie się prezentuje.

Przepis jest całkowicie mojego autorstwa, nie był dotychczas nigdzie publikowany. Ufam, że docenisz moją pracę i nie zezwolisz na jego rozpowszechnianie bez wskazania na źródło.

SKŁADNIKI:

SPÓD:
kruche ciastka migdałowe – 140 g
mielone migdały – 85 g
masło – 50 g
MASA SEROWA:
serek homogenizowany waniliowy – 600 g
mascarpone – 1 opakowanie 250 g
galaretki krystaliczne o smaku cytrynowym – 2 opakowania
woda – 400 ml
żelatyna – 4 łyżeczki
biała czekolada – 2 tabliczki
MASA MANGO:
pulpa mango – 450 g
galaretki cytrynowe – 2 opakowania
woda – 400 ml
żelatyna – 3 łyżeczki

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Do przygotowania sernika mango wykorzystałam okrągły rant cukierniczy, którego średnicę mogę dowolnie regulować. Mój sernik ma zatem średnicę 20 cm. Proponuję wybrać formę od 20 do 24 cm średnicy. Zacznij od rozpuszczenia dwóch galaretek krystalicznych w 400 ml gorącej wody. Będziesz je dodawać do warstwy serowej, galaretka musi wówczas być już tężejąca. Następnie przejdź do roztopienia masła. Połącz je razem ze zmielonymi migdałami i pokruszonymi ciasteczkami. Ja w tym celu używam robota kuchennego. Możesz jednak włożyć ciastka do woreczka foliowego i pokruszyć je przy pomocy wałka kuchennego. Tak przygotowany spód wyłóż na dno formy i dokładnie dociśnij przy pomocy szklanki.

Następnie przejdź do przygotowania masy serowej. Zacznij od rozpuszczenia białych czekolad w kąpieli wodnej, odstaw je do przestudzenia. Przełóż do wysokiej misy serki homogenizowane, serek mascarpone i dokładnie połącz je ze sobą przy pomocy miksera.

Kiedy czekolada będzie wystudzona, dodawaj ją stopniowo do sera i miksuj na najniższych obrotach miksera. Wsyp 4 łyżeczki żelatyny do małej szklaneczki i zalej ją zimną wodą (wody ma być nieco więcej niż żelatyny, tylko tyle by ją dokładnie przykryć), odstaw na 4-5 minut do napęcznienia. Do masy serowej dodaj tężejącą galaretkę i w dalszym ciągu miksuj, do momentu połączenia wszystkich składników. Na koniec dodaj żelatynę, wcześniej ją dokładnie wymieszaj. W żelatynie nie może być żadnych grudek. Musi mieć ona konsystencję tężejącej galaretki. Wyłóż masę serową na ciasteczkowy spód i wstaw do lodówki.

Pulpę mango przelej do miski, dodaj do niej tężejące galaretki cytrynowe i dokładnie zmiksuj na najniższych obrotach miksera. Dodaj 3 łyżeczki żelatyny przygotowanej identycznie jak do masy serowej. Wyłóż masę mango na ser i wstaw do lodówki do całkowitego stężenia. Smacznego!

You may also like

4 komentarze

Amelia 26 maja, 2020 - 7:16 am

Dziękuję za przepis 🙂
Nie zostało napisane w którym momencie rozpuścić galaretki cytrynowe. Rozpuściłam tylko krystaliczne na początku, biorę się za wykonanie masy mango, a tu zonk, nie mam tężejącej zwykłej galaretki cytrynowej ? Mogłam przeczytać cały przepis?

Odpowiedź
Izabela 27 maja, 2020 - 5:47 am

Ale koniec końców ciasto się udało? ?

Odpowiedź
Ewa 31 stycznia, 2021 - 8:15 pm

Świetny sernik.
Poszukuję również fajnych ciekawych ciast bez cukru.
Czy mogę liczyć na pomoc w tym zakresie

Odpowiedź
Izabela 1 lutego, 2021 - 7:25 am

Dziękuję ? Chodzi o ciasta zupełnie bez cukru?

Odpowiedź

Zostaw komentarz