Kotlety jajeczne z papryką i mozzarellą

Przez Izabela

Kotlety jajeczne to doskonała propozycja na bezmięsny, szybki i tani obiad. Można dowolnie bawić się ich składnikami dodając szczypiorek, natkę pietruszki, pieczarki, suszone pomidory i inne dodatki. Dzisiaj zapraszam na kotlety jajeczne z czerwoną papryką i mozzarellą. Dzięki tym dodatkom kotlety mają wyrazisty smak, a ponadto pięknie się prezentują. Mogą zatem wzbogacić wielkanocne menu. Złocisty kolor kotlecików jest bardzo zachęcający.

SKŁADNIKI:

jajka – 10 sztuk ugotowanych na twardo + 1 surowe
czerwona papryka – 1 sztuka
starta mozzarella lub inny ser – dwie garści
sól i pieprz do smaku
czosnek granulowany – dwie szczypty
kurkuma – szczypta
bułka tarta – 2 łyżki + do obtoczenia kotletów
olej do smażenia

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Ugotowane jajka posiekaj na bardzo drobne kawałki, możesz podobnie jak ja skorzystać z robota kuchennego i zmielić je w kilka sekund.

Dodaj do jajek drobno pokrojoną czerwoną paprykę i dwie garści startej mozzarelli.

Następnie dodaj sól i pieprz do smaku (nie żałuj), surowe jajko, dwie łyżki bułki tartej, mieloną słodką paprykę, szczyptę kurkumy i dwie szczypty granulowanego czosnku.

Wymieszaj wszystko dokładnie i uformuj dłonią zgrabne kotleciki. Z masą bardzo dobrze się pracuje. Każdego kotlecika obtocz w bułce tartej i odstaw na talerzyk.

Na patelni rozgrzej sporą ilość oleju, a następnie smaż kotlety na złocisty kolor z każdej strony. Smacznego!

You may also like

Zostaw komentarz