Ciasto Kinder Country

Przez Izabela

Ciasto Kinder Country to przepyszne ciasto bez pieczenia. Masa śmietanowa z białą czekoladą i serkiem mascarpone wyłożona na herbatnikach. Druga masa śmietanowa z mleczną czekoladą. We wnętrzu skryte preparowane ziarna pszenicy, które nadają całości niepowtarzalny smak i stanowią swoistą kropkę nad i. Ciasto Kinder Country przygotujesz w krótkim czasie, zaliczam je do łatwych w wykonaniu. Muszę przyznać, że jest to prawdziwa bomba kaloryczna, ale zdecydowanie warta uwagi. Sekretem tego niezwykłego ciasta są najlepszej jakości składniki. Wybierając czekolady, sięgaj po swoje ulubione. W przeciwnym razie ciasto Cię nie zachwyci.

SKŁADNIKI

herbatniki – na dwie warstwy formy, w której będzie ciasto
śmietanka kremówka – 200 ml + 150 ml
serek mascarpone – 1 opakowanie 250 g
czekolada biała – 2 tabliczki
czekolada mleczna – 2 tabliczki
preparowane ziarna pszenicy lub płatki Nestle Kangus – 3 szklanki + kilka garści na wierzch ciasta

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Rozpuść dwie białe czekolady w kąpieli wodnej i pozostaw do wystudzenia. Tortownicę wyłóż herbatnikami.

200 ml śmietanki ubij mikserem na najwyższych obrotach. Dodaj do niej serek mascarpone i delikatnie połącz całość mikserem. Następnie stopniowo, nie spiesząc się, dodawaj do masy rozpuszczoną, lecz wystudzoną białą czekoladę. Pamiętaj, czekolada nie może być gorąca! Wsyp do masy 3 szklanki preparowanych ziaren pszenicy lub płatków Nestle Kangus.

Całość dokładnie wymieszaj i wyłóż na herbatniki.

Na pierwszą masę od razu wyłóż kolejną warstwę herbatników. Przygotuj drugi krem. Zacznij od rozpuszczenia w kąpieli wodnej dwóch mlecznych czekolad. Ubij 150 ml śmietanki i stopniowo dodawaj do niej wystudzoną, rozpuszczoną mleczną czekoladę. Masę wyłóż na herbatniki.

Na wierzch ciasta wysyp kilka garści płatków Nestle Kangus lub preparowanych ziaren pszenicy. Ciasto Kinder Country jest gotowe! Wstaw je do lodówki. Smacznego!

You may also like

6 komentarzy

Agnieszka 20 czerwca, 2020 - 9:07 am

Mam pytanie. Śmietana 30 czy 36%?

Odpowiedź
Izabela 21 czerwca, 2020 - 5:07 pm

Może być i jedna i druga 🙂

Odpowiedź
Agnieszka 13 lipca, 2020 - 8:18 pm

Robilam do tego ciasta juz 2 podejscia i za kazdym razem masa sie wazyla. Jak tego uniknac?

Odpowiedź
Izabela 16 lipca, 2020 - 5:45 pm

Istotne jest to która masa się ważyła. Być może winę ma rodzaj użytej czekolady lub zbyt długie ubijanie śmietanki bądź dodawanie nie do końca przestudzonej czekolady. Kinder Country to dość wymagające ciasto.

Odpowiedź
Agata 9 lipca, 2020 - 6:05 pm

Czy zamiast preparowanej pszenicy mogę użyć preparowanego ryżu? Pozdrawiam 🙂

Odpowiedź
Izabela 16 lipca, 2020 - 5:43 pm

Można spróbować użyć ryżu. Radziłabym lepiej użyć np. ekspandowaną grykę.

Odpowiedź

Zostaw komentarz