Tartaletki z rabarbarem i bezą

Przez Izabela

Tartaletki z rabarbarem i bezą – czyż nie brzmi to pysznie? Kruche ciasto wypełnione smacznym rabarbarem do ciast i deserów, zwieńczone słodką, nieco przyrumienioną bezą. Całość prezentuje się niezwykle apetycznie i z pewnością zadowoli niejednego smakosza. Proporcje ciasta są dobrane tak by gwarantować uzyskanie kruchych, a jednocześnie nie rozpadających się tartaletek. Nieco kwaskowy rabarbar tworzy doskonały duet ze słodką bezą. Zapraszam Cię do niniejszego wpisu, podaję w nim kilka przydatnych tipów kulinarnych.

SKŁADNIKI:

Ciasto:
mąka pszenna – 200 g
cukier – 2 łyżki
masło – 100 g
żółtka – 3 sztuki
rabarbar do ciast i deserów Stovit – 720 g
Beza:
białka – 3 sztuki
szczypta soli
cukier – 100 g

SPOSÓ PRZYGOTOWANIA:

Zacznij od przygotowania wszystkich składników. Jajka powinny być w temperaturze pokojowej, a masło świeżo wyjęte z lodówki.

Wsyp do misy mąkę i cukier, dodaj zimne, posiekane masło. Połącz wszystkie składniki dłońmi lub przeznaczonym do tego celu kuchennym gadżetem – siekaczem do kruchego ciasta.

Kiedy uzyskasz konsystencję kruszonki, wbij do misy żółtka.

Zacznij wyrabiać ciasto do momentu uzyskania jednolitej, zwartej kuli.

Owiń ciasto folią i wstaw je na 30 minut do lodówki. Staraj się nie przekroczyć wskazanego czasu by później bez większych trudności rozwałkować ciasto.

Rozwałkuj ciasto i wykrawaj kółeczka wielkości foremek do tartaletek (nie masz specjalnych foremek? – czytaj dalej, a znajdę dla Ciebie rozwiązanie).

Wyłóż foremki ciastem. Nadmiar ciasta możesz usunąć za pomocą noża.

Po wypełnieniu foremek ciastem, dokonaj w nim po kilka nakłuć (np. za pomocą widelca).

Jeśli nie posiadasz w swojej kuchni specjalnych foremek do tartaletek, możesz wykorzystać formę do muffinek. Odwróć ją do góry dnem i nałóż ciasto w taki sposób jak na zdjęciu poniżej. Wstaw tartaletki do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Piecz przez 15 minut.

Po upieczeniu pozostaw tartaletki do wystudzenia. Następnie napełnij je rabarbarem do ciast i deserów Stovit (na jedną sztukę użyj 2 łyżki rabarbaru). Rabarbar do ciast i deserów Stovit świetnie sprawdza się do wypieków i deserów bez pieczenia. Posiada idealny smak i konsystencję.

Teraz przygotuj bezę. Dodaj do białek szczyptę soli i zacznij je ubijać, stopniowo zwiększając obroty miksera. Kiedy piana będzie sztywnieć, zacznij małymi porcjami (nie przerywając ubijania) dodawać cukier. Beza będzie gotowa kiedy piana z białek stanie się gładka, sztywna i lśniąca. Wyłóż bezę na rabarbar do ciast i deserów.

Wstaw tartaletki ponownie do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Piecz przez 5 do 7 minut. Beza powinna delikatnie się zrumienić.

Jeśli posiadasz kuchenny palnik gazowy, możesz dodatkowo zrumienić bezę by dodać jej uroku. Smacznego!

You may also like

Zostaw komentarz