Chrupiące gofry

Przez Izabela

Niniejszy przepis jest jednym z moich ulubionych. Gofry z tego przepisu są rumiane i chrupiące, czyli takie jak być powinny. Ciasto przygotujesz w kilka minut, pozostanie wówczas tylko usmażenie wafli. Możesz je podawać na gorąco z ulubionymi dodatkami: bitą śmietaną, dżemem lub konfiturą, owocami, czekoladą lub na zimno – z dodatkami lub bez. Z podanych niżej proporcji otrzymasz około 10 sztuk wafli.

Składniki:

jajka – 5 sztuk
cukier – 200 g
cukier z wanilią – 1-2 łyżeczki
roztopione masło – 200 g
mąka pszenna lub uniwersalna bez glutenu – 230 g

Do podania:

świeże owoce
konfitura, np. z czarnej porzeczki
bita śmietana

Sposób przygotowania:

Wbij do misy jaja, dodaj cukier i cukier z wanilią. Ubijaj całość mikserem (wysokie obroty) przez kilka minut do uzyskania gęstej, jasnej, puszystej masy.

Następnie zacznij partiami dodawać roztopione, lecz już wystudzone masło. Na końcu przesiej do misy mąkę. Jeśli stosujesz dietę bezglutenową, zalecam użyć mąki uniwersalnej lub kukurydzianej.

Teraz możesz przystąpić do smażenia wafli. W zależności od tego jaką gofrownicę posiadasz, wlej odpowiednią ilość ciasta i ustaw optymalną temperaturę smażenia. Ja ustawiam średnią temperaturę. Gofry są wówczas idealnie rumiane. Usmażone wafle ułóż na ręczniku papierowym.

By wzbogacić smak gofrów, obok owoców czy bitej śmietany proponuję dodać konfiturę z porzeczki, np. Stovit. Ma ona odpowiednią konsystencję i smak, a przy tym wspaniale się prezentuje. Smacznego!

You may also like

Zostaw komentarz