Klasyczne pączki z marmoladą o smaku różanym

Przez Izabela

Poniższy przepis na klasyczne pączki jest zdecydowanie najlepszy! Pączki zawsze wychodzą mięciutkie i niezwykle smaczne. Z ciastem bardzo dobrze się pracuje, nie klei się ono do rąk. A ci, którzy cenią sobie charakterystyczną dla pączków obwódkę, nie muszą się martwić, z tym przepisem to zawsze się uda! Pączki warto nadziewać po usmażeniu, choć nic nie stoi na przeszkodzie by zrobić to przed smażeniem. Tym razem zapraszam na pączki nadziewane marmoladą o smaku różanym.

SKŁADNIKI:

50 ml ciepłej wody
czubata łyżeczka drożdży instant
1 łyżeczka cukru + 4 łyżki
250 ml ciepłego mleka
100 g roztopionego masła
1 jajko
1 łyżka spirytusu lub wódki
szczypta soli
1 łyżka ekstraktu waniliowego
550 g przesianej mąki
2 łyżki oleju

marmolada o smaku różanym Stovit
smalec lub olej do smażenia

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Zacznij od przygotowania rozczynu drożdżowego. W małym naczyniu wymieszaj ciepłą wodę, drożdże instant i łyżeczkę cukru. Uwaga! Woda nie może być gorąca, ma być ciepła. Odstaw rozczyn na kilka minut by upewnić się, że drożdże są aktywne. W międzyczasie przygotuj pozostałe składniki.

Ciasto możesz wyrabiać dłońmi lub za pomocą robota kuchennego z końcówką typu hak. Przesiej mąkę, nie pomijaj tego etapu. Dzięki przesiewaniu mąki, Twoje pączki będą puszyste i mięciutkie. Wbij jajko, dodaj szczyptę soli, 4 łyżki cukru, ciepłe mleko (nie gorące!), roztopione masło (ciepłe, nie gorące!), ekstrakt waniliowy i spirytus lub wódkę. Alkohol dodaje się w celu zminimalizowania wchłaniania tłuszczu podczas smażenia, zatem warto go dodać. Na końcu wlej rozczyn drożdżowy i dokładnie wyrabiaj ciasto. Nie spiesz się, ciasto drożdżowe lubi długie wyrabianie. Pod koniec wyrabiania dodaj 2 łyżki oleju i jeszcze przez chwilę wyrabiaj całość. Na tym etapie ciasto będzie miało rzadszą konsystencję i może kleić się do rąk. Tak ma być.

Przykryj ciasto ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Czas wyrastania – 2 godziny, nie skracaj go.

Ciasto drożdżowe po wyrośnięciu

Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę oprószoną niewielką ilością mąki i przez chwilę je wyrabiaj. Następnie rozwałkuj ciasto na grubość około 2 cm. Wykrawaj kółeczka o średnicy 8-9 cm i odkładaj je na bok. Z resztek ciasta uformuj kulę i ponownie rozwałkuj. Postępuj tak do ostatniego pączka.

Tak powstałe pączki przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia (na 30 minut).

W międzyczasie przygotuj smalec lub olej do smażenia pączków. Nasze babcie smażyły pączki wyłącznie na smalcu i właśnie taki sposób najbardziej polecam. Możesz połączyć i smalec i olej lub smażyć pączki wyłącznie na oleju. Rozgrzej tłuszcz w szerokim garnku, patelni lub innym odpowiednim do tego celu naczyniu. Temperatura smażenia pączków ma ogromne znaczenie. Jeśli będzie zbyt wysoka, pączki z zewnątrz się spieką, a wewnątrz będą niedopieczone. Optymalna temperatura powinna oscylować pomiędzy 150 a 170 stopni Celsjusza. By sprawdzić czy tłuszcz rozgrzał się odpowiednio, polecam włożyć kawałek ciasta, np. mini pączka lub pierwszego pączka „próbnego”. Dodatkowo zachęcam do dodania surowego, obranego ziemniaka podczas smażenia by uniknąć przypalania się pączków. Ten tip sprawi, ze przypali się ziemniak, a nie Twoje pączki 🙂

Smaż po kilka pączków jednocześnie tak by wszystkie swobodnie pływały i nie dotykały dna naczynia. Nie przewracaj pączków podczas smażenia. Kiedy nabiorą złocistego koloru z jednej strony, przewróć je na drugą stronę. Wyjmuj pączki za pomocą łyżki cedzakowej bezpośrednio na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym (ręcznik wchłania nadmiar tłuszczu).

Jeszcze gorące pączki nadziewaj marmoladą o smaku różanym. Polecam marmoladę Stovit. Ma ona odpowiednią konsystencję i wspaniały smak. Jeśli wolisz nadziewać pączki przed smażeniem, ta marmolada sprawdzi się doskonale i nie wypłynie podczas smażenia.

Marmoladę przełóż do rękawa cukierniczego z tylką do napełniania pączków. Przed nadziewaniem możesz oprószyć pączki cukrem pudrem lub cukrem drobnym.

Z tego przepisu otrzymasz od 18 do 20 dużych, puszystych, smacznych pączków!

Smacznego!

You may also like

1 Komentarz

Delektujemy 15 czerwca, 2022 - 2:11 pm

Jak pączki, to tylko z różą:) Szkoda, że moje dziecko się w tym temacie nie zgadza:D Pyszności:)

Odpowiedź

Zostaw komentarz