Batoniki musli

Przez Izabela

Batoniki musli to zdrowa, smaczna przekąska, którą możesz zabrać ze sobą gdziekolwiek tylko chcesz – do pracy, szkoły lub na piknik. Jeśli stosujesz dietę bez glutenu, użyj bezglutenowych płatków owsianych (możesz się w nie zaopatrzyć w internetowych sklepach ze zdrową żywnością). Z poniższego przepisu otrzymasz 15 fit batoników musli, odpowiednich również dla wegetarian.

By zobaczyć krótki filmik instruktażowy z przygotowania batoników krok po kroku zapraszam na mój Instagram, kliknij tutaj.

SKŁADNIKI:

średniej wielkości mocno dojrzałe banany – 4 sztuki
płatki owsiane (mogą być bez glutenu) – 200 g
wiórki kokosowe – 2 łyżki
suszone owoce (daktyle, mango, morele) – 100 g
posiekane orzechy lub ulubione ziarna (chia, słonecznik, pestki dyni) – 100 g
skórka pomarańczowa – ilość wg uznania, około 1 łyżki
opcjonalnie jadalne kwiaty – 1 garść
opcjonalnie li0filizowane maliny – 1 garść

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Do przygotowania batoników musli doskonale sprawdzą się mocno dojrzałe banany (im bardziej dojrzałe, tym lepiej). Zgnieć je na jednolitą masę.

Następnie dodaj płatki owsiane.

Wsyp drobno pokrojone bakalie. Ja wykorzystałam suszone mango, wiórki kokosowe i daktyle. Dodaj skórkę pomarańczową.

Dodaj pokrojone liofilizowane maliny (do kupienia w sklepach ze zdrową żywnością). Nadają one batonikom nie tylko ciekawą barwę, ale i charakterystyczny dla malin smak.

Opcjonalnie możesz dodać orzechy. Zamiast orzechów mogą być ulubione ziarna, np. słonecznik, pestki dyni lub chia. Ja ponadto dodaję garść jadalnych kwiatów, np. bławatki lub płatki róży.

Wymieszaj dokładnie całość, do uzyskania jednorodnej konsystencji.

Przełóż masę owsianą do formy wyłożonej papierem do pieczenia i uformuj płaski prostokąt, wyrównując boki za pomocą np. łyżki.

Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 stopni (termoobieg). Piecz przez 25 minut.

Po wyjęciu z piekarnika, odczekaj około 15 minut i podziel placek na 15 równej wielkości batoników. Możesz dodatkowo polać je roztopioną czekoladą.

Batoniki są gotowe do spożycia natychmiast po wystudzeniu. Zachowują świeżość do kilku dni. By nadać im nieco rustykalnego charakteru, możesz owinąć papierem do pieczenia i związać sznurkiem.

Smacznego!

You may also like

Zostaw komentarz