Karkówka w marynacie z konfiturą morelową jest niezwykle krucha, smaczna i aromatyczna. Ten przepis jest doskonałym pomysłem na szybki obiad, kolację czy spotkanie towarzyskie. Całość przygotowań wraz z pieczeniem zajmuje zaledwie godzinę. Karkówka idealnie komponuje się z sałatką typu śródziemnomorskiego.
Wpis powstał we współpracy z marką Stovit.
SKŁADNIKI:
karkówka – 7 plastrów
ketchup – 3 łyżki
sos sojowy – 1-2 łyżki
konfitura lub dżem morelowy (polecam Stovit)- 3 łyżki
sól i pieprz do smaku
cebula – kilka sztuk
tarty ser
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Umytą i osuszoną karkówkę oprósz z każdej strony pieprzem i solą. Cebulę pokrój w piórka.
Marynatę przygotujesz łącząc ze sobą ketchup, konfiturę morelową i sos sojowy. Konfitura z moreli Stovit posiada nie tylko idealny smak, lecz również konsystencję. Zawiera kawałki owoców. Jeśli nie posiadasz konfitury lub dżemu z moreli, możesz wykorzystać konfitury o smaku brzoskwiniowym (również sprawdzą się w tym przepisie).
Każdy kawałek mięsa posmaruj marynatą.
Na marynacie ułóż piórka cebuli.
Ułóż mięso w naczyniu żaroodpornym lub blaszce do pieczenia i wstaw całość do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Piecz bez przykrycia przez około 50 minut. Pod koniec pieczenia posyp karkówkę tartym serem i wstaw ponownie na kilka minut do piekarnika. Smacznego!