Biszkopt kakaowy do deserów

Przez Izabela

Biszkopt kakaowy można przygotować na kilka sposobów, w zależności od tego jaki efekt chcemy uzyskać: czy ma być on bardziej pulchny, czy bardziej zbity, wyższy lub niższy, ciemniejszy lub jaśniejszy. W swoim życiu upiekłam niezliczone ilości biszkoptów, więc z pełną odpowiedzialnością mogę stwierdzić, że potrafię je zrobić niemal z zamkniętymi oczami i zawsze wyjdą pulchne i mięciutkie. Biszkopt kakaowy do deserów nie musi być wysoki. Ważne by był pulchny i dało się go pokruszyć w razie potrzeby. Możesz go wykorzystać np. do deseru Milka.

Inne biszkopty:

Niski biszkopt do ciast

Biszkopt na roladę

Biszkopt na tort

Jaki jest sekret dobrego biszkoptu? Jeden składnik – szczypta miłości 🙂 Nie trzeba ściśle trzymać się gramatury czy składników. Ważniejszy, moim zdaniem, jest czas i serce włożone w przygotowanie ciasta, aniżeli sztywne trzymanie się procedur. Jest jednak kilka wskazówek, których warto przestrzegać.

Po pierwsze jaja – powinny być w temperaturze pokojowej, choć zdarzyło mi się wielokrotnie wykorzystywać jajka świeżo wyjęte z lodówki i nie zauważyłam żadnej różnicy. Niemniej jednak radzę by osoby początkujące używały jaj nieco ocieplonych. Uważam, że zdecydowanie większe znaczenia ma wielkość jaj. Do biszkoptu zawsze używam dużych jajek.

Po drugie czas ubijania – nie spiesz się, to nie wyścigi. Czasami jaja ubijają się dłużej, czasami krócej. Ubijaj je do momentu uzyskania puszystej, jasnej masy.

Po trzecie czas pieczenia – nie potrafię wskazać dokładnej ilości potrzebnych minut. Dlaczego? Każdy piekarnik jest inny i w jednym domu ten sam biszkopt upiecze się w ciągu 10 minut, a w kolejnym domu będzie potrzebować 20 minut. Ja sprawdzam gotowość ciasta „na oko”, czyli zwracam uwagę na kolor wierzchniej skórki ciasta i na to czy ciasto odstaje od blaszki. Osoby z mniejszym doświadczeniem mogą sprawdzać gotowość biszkoptu drewnianym patyczkiem. Po wkłuciu patyczka w środek ciasta, powinien on być zupełnie suchy. Pamiętaj, nie sprawdzaj ciasta w ten sposób co 3 minuty. Biszkopt nie lubi kiedy się często otwiera drzwiczki piekarnika.

SKŁADNIKI:

jajka – 4 sztuki
mąka pszenna lub uniwersalna bezglutenowa – 110 g
cukier – 110 g
szczypta soli
budyń czekoladowy – 1 opakowanie
kakao czarne – 1-1,5 łyżki
proszek do pieczenia – 1 płaska łyżeczka
soda – 3/4 łyżeczki

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Wbij do misy całe jajka, dodaj szczyptę soli i cukier. Zacznij ubijać całość na najniższych obrotach miksera, dość sprawnie zwiększając obroty do najwyższych. Nie przerywaj ubijania gdy zadzwoni telefon 🙂 Ubijaj jaja do momentu uzyskania jasnej, puszystej i nieco gęstej masy.

Następnie dodaj suche składniki. Możesz przesiać je przez sito, co osobiście polecam. Możesz dodawać suche składniki stopniowo i łączyć z jajami na wolnych obrotach miksera. Możesz dodać je w całości i delikatnie, na niskich obrotach miksera, połączyć z resztą. By poznać czy prawidłowo ubijasz masę, sprawdź czy na jej powierzchni pojawiają się pęcherzyki powietrza.

Wylej ciasto do natłuszczonej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Do biszkoptu deserowego wykorzystuję standardową formę o wymiarach około 30×24 cm. Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni (termoobieg). Piecz przez ….. minut. No właśnie, ile? U mnie jest to 20 minut. U Ciebie może być mniej lub więcej (patrz wskazówki wyżej). Smacznego!

You may also like

Zostaw komentarz