Ciasto z bitą śmietaną, dżemem z czarnej porzeczki i jagodami

Przez Izabela

Przepis na delikatne ciasto biszkoptowe przekładane kremem na bazie bitej śmietany i serka mascarpone, dżemem z czarnej porzeczki i jagodami. Lekkie, puszyste ciasto z owocową nutą, idealne do niedzielnej kawy czy herbaty. Schłodzone w lodówce będzie niezwykle orzeźwiającym deserem. Możesz dodać dowolny smak dżemu i dowolne owoce. Ja wybrałam jagody w syropie. W sezonie warto jednak zadbać o to, by owoce były świeże. W moim przepisie biszkopt jest bez glutenu, możesz oczywiście zmienić mąkę na pszenną jeśli nie stosujesz specjalnej diety.

SKŁADNIKI:

BISZKOPT
jajka – 8 sztuk
cukier – 150 g (około 2/3 szklanki)
cukier wanilinowy – 1 łyżeczka
mąka ryżowa/pszenna- 150 g (około 1 szklanka)
budyń waniliowy lub śmietankowy – 1 opakowanie
proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
szczypta soli

KREM
śmietanka kremówka 30-36% – 1 litr
cukier puder – 2 łyżki
fix do śmietany – 4 opakowania
serek mascarpone – 1 opakowanie 250 g
dżem z czarnej porzeczki – 200 g
jagody z puszki, mrożone lub świeże – kilka łyżek

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Zacznij od upieczenia biszkoptu. Polecam upiec biszkopt dzień wcześniej by łatwiej go później podzielić na warstwy. Świeży biszkopt trudno się kroi.

Zatem na wstępie oddziel starannie białka od żółtek i zadbaj o to, by ani kropelka żółtka nie dostała się do białek, mogą one wówczas się nie ubić. Jajka muszą być w temperaturze pokojowej. W misce przygotuj suche składniki: mąkę, budyń i proszek do pieczenia.

Do misy miksera wlej białka, dodaj do nich szczyptę soli i ubijaj na najwyższych obrotach miksera do momentu uzyskania sztywnej piany. Wówczas zacznij dodawać partiami cukier, przez cały czas ubijając białka.

Kiedy piana będzie sztywna i lśniąca i nie będą wyczuwalne grudki cukru, zmniejsz nieco obroty miksera i dodawaj kolejno po jednym żółtku. Nie spiesz się, każde żółtko musi dokładnie połączyć się z masą.

Następnie dodawaj stopniowo suche składniki, delikatnie połącz je przy pomocy miksera z masą jajeczną. Powinny pojawić się pęcherzyki powietrza. To znak, że ciasto jest gotowe. Przelej je do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Piecz je około 30 minut, czas podaję orientacyjny. Ja zawsze sprawdzam przy pomocy drewnianego patyczka czy biszkopt jest gotowy (patyczek musi być zupełnie suchy). Wyjmij ciasto i pozostaw do całkowitego wystudzenia.

Biszkopt podziel na kilka warstw, z tej ilości jajek może być ich od 4 do 5. Przejdź do przygotowania kremu. Ja robię to dwa razy z uwagi na dużą ilość śmietanki. Możesz jednak zrobić krem od razu z całej ilości produktów. Zatem ubij 500 ml śmietanki kremówki, pod koniec ubijania dodaj łyżkę cukru pudru, 2 opakowania fix-ów do smietany i połowę serka mascarpone. Nie ubijaj zbyt długo, tylko do momentu uzyskania pożądanej konsystencji kremu. Połowę kremu natychmiast wyłóż na pierwszą warstwę biszkoptu, na śmietankę wyłóż kilka łyżeczek dżemu z czarnej porzeczki lub innego.

Przykryj ciasto drugim blatem biszkoptowym. Wyłóż resztę kremu, ułóż na nim połowę jagód w syropie, świeżych lub mrożonych jagód.

Przykryj ciasto trzecim blatem biszkoptu. Powtórz tę czynność dla drugiej części kremu śmietanowego i pozostałego biszkoptu. Podsumowując, warstwy ciasta są następujące:

biszkopt
krem śmietanowy
dżem z czarnej porzeczki
biszkopt
krem śmietanowy
jagody
biszkopt
krem śmietanowy
dżem z czarnej porzeczki
biszkopt
krem śmietanowy
jagody

Ciasto pozostaw do schłodzenia w lodówce przez kilka godzin. Smacznego!

You may also like

Zostaw komentarz