Niezwykle aromatyczne, puszyste babeczki marchewkowe z orzechami, cynamonem i wiórkami kokosowymi. Możesz polać je, jak ja, lukrem lub oprószyć cukrem pudrem, udekorować kremem czy bitą śmietaną. Marchewki zrobiłam z gotowego marcepanu, nać ze świeżych listków mięty. Pomysł na taką właśnie dekorację powstał w nawiązaniu do zbliżających się świąt wielkanocnych. Wykonanie babeczek zajmuje kilka chwil, samo pieczenie pół godziny. Z podanych proporcji wychodzi 16 babeczek.
SKŁADNIKI:
jajka – 3 sztuki
cukier – 200 g
olej – 200 ml
marchewka – 250 g ( 2 duże sztuki)
wiórki kokosowe – 60 g
orzechy (obojętnie jakie) – 60 g
sok z połowy cytryny lub pomarańczy
mąka pszenna (u mnie kukurydziana)- 260 g
proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
soda – 3/4 łyżeczki
cynamon – 1 łyżeczka
szczypta soli
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Zacznij od przygotowania wszystkich składników, będzie Ci łatwiej wykonać ciasto.
Do misy robota wbij trzy całe jajka i utrzyj je razem z cukrem na puszystą masę. Następnie powoli, bardzo cienkim strumieniem wlewaj olej.
Marchewkę zetrzyj na tarce. Dodaj ją do masy i połącz z pozostałymi składnikami przy pomocy robota lub miksera na wolnych obrotach.
Następnie dodaj wiórki kokosowe i posiekane orzechy, wymieszaj ponownie całość. Dodaj do ciasta sok wyciśnięty z połowy cytryny lub pomarańczy.
W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i szczyptę soli. Połącz wszystkie składniki.
Przygotuj papilotki i nakładaj do każdej z nich po 2 kopiaste łyżki ciasta. Piecz przez 30-35 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 stopni. Po upieczeniu wystudź na kratce. Smacznego!