Aromatyczny chleb czosnkowo – ziołowy

Przez Izabela

Niniejszy chleb czosnkowo – ziołowy piekę od wielu lat. Jest to moje ulubione, domowe pieczywo. Urzekło mnie ono swoim aromatem czosnku i ziół: bazylii, tymianku i oregano oraz chrupiącą skórką. Już podczas pieczenia roznosi się niesamowity zapach w całym domu. Ten chleb jest tak smaczny, że zwykle zajadamy się nim od tak, po prostu, bez żadnych dodatków. Piekę go szczególnie często w okresie wielkanocnym, ponieważ pierwszy raz pojawił się w naszym domu właśnie na świątecznym stole. Idealnie pasuje do wielkanocnego śniadania, na naszym stole jest to punkt obowiązkowy.

SKŁADNIKI:

ciepła woda – 6 łyżek
suszone drożdże – 4,5 łyżeczki
mleko – 1 szklanka (250 ml)
sól – 2 łyżeczki
mąka – 570 g (około 4 szklanki)
czosnek – 5 ząbków
oliwa – 2 łyżki
oregano – 2 łyżeczki
bazylia – 2 łyżeczki
tymianek – 2 łyżeczki

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Zacznij od dokładnego połączenia suchych drożdży z ciepłą wodą. Odstaw mieszaninę na kilka minut.

W międzyczasie podgrzej nieco mleko, musi być ono ciepłe, lecz nie gorące. Do misy wsyp mąkę i dodaj do niej mleko i mieszaninę drożdży z wodą, delikatnie wymieszaj całość. Następnie dodaj sól, przeciśnięty przez praskę czosnek i oliwę.

Wyrabiaj ciasto na chleb przy pomocy robota kuchennego z końcówką typu hak lub dłonią (będzie wówczas nieco trudniej). Kiedy wszystkie składniki się połączą, przykryj ciasto ściereczką kuchenną i odstaw do wyrośnięcia na godzinę (proponuję jednak nieco dłużej) w ciepłe miejsce.

Ciasto nieco zwiększy swoją objętość, lecz nie tak spektakularnie jak w przypadku innych wypieków. I tak ma być.

Przełóż ciasto na stolnicę i wyrabiaj je chwilę dłonią, a następnie uformuj kształt bochenka (dowolny) i przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką i pozostaw na kilka minut. W tym czasie rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni.

W miseczce połącz oliwę z przyprawami. Przed wstawieniem chleba do piekarnika, posmaruj go dokładnie pędzelkiem kuchennym oliwą z przyprawami.

Piecz przez około 30 – 35 minut. Sprawdź gotowość wypieku drewnianym patyczkiem. Wystudź chleb na kratce kuchennej. Smacznego!

You may also like

4 komentarze

Basia 5 kwietnia, 2020 - 10:40 am

Wygląda bardzo apetycznie.Jeśli mam surowe drożdże,to ile powinnam ich wykorzystać? Dziękuję za odpowiedź 🙂 Basia

Odpowiedź
Izabela 5 kwietnia, 2020 - 1:44 pm

Około 50 g świeżych drożdży.

Odpowiedź
Marta 20 kwietnia, 2020 - 1:25 pm

Ile geamowo wyjdzie te 4,5 łyżeczki drożdży?

Odpowiedź
Izabela 20 kwietnia, 2020 - 3:46 pm

Około 15 g

Odpowiedź

Zostaw komentarz